Klaudia
-3 °C
3 °C

Embercsempészeket lepleztek le Kanadában

2006.04.13. 17:12
Illegális embercsempészeket vettek őrizetbe Kanadában és az Egyesült Államokban. A hálózat busás haszon fejében több tucat pakisztáni és indiai állampolgárt juttatott át a kanadai-amerikai határon.

A kanadai és az amerikai rendőrség embercsempész hálózatot leplezett le, a vád szerint a csoport tagjai Dél-Ázsiából származó bevándorlókat juttattak át illegálisan az Egyesült Államokba. Négy embert, köztük a hálózat fejét letartóztatták, további nyolc ember ellen indult eljárás, jelentette a BBC.

A bírósági dokumentumok szerint a csoport központja Vancouverben volt, onnan koordinálták a több tucat bevándorlót az elmúlt évben. A rendőrség megfigyelte a hálózat tevékenységét, így bizonyítani tudják 50 indiai és pakisztáni állampolgár pontos útvonalát.

A bevándorlók hamis útlevéllel repültek Dél-Ázsiából Kanadába, majd Vancouver külvárosában bújtatták őket. A hálózat tagjai ezután választottak egy elhagyottabb határmenti helyszínt, ahol a bevándorlók észrevétlenül átjuthattak az Egyesült Államokba.

A szolgáltatás tarifája fejenként 20 és 35 ezer dollár (4,5 - 8 millió forint) közti összegre rúgott, számolt be a BBC.

A szeptember 11-i terrortámadás óta a kanadai-amerikai határ őrizetét megszigorították, azonban a határszakasz hossza és a földrajzi adottságok miatt bizonyos helyeken könnyedén kijátszhatóak a járőrök.