Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kofasztrájk bénítja a szerbiai határforgalmat

2005.06.23. 14:43
Teljesen leállt a teherforgalom a kelebiai határátkelőnél. A forgalmat az adómemóriás pénztárgépek bevezetése ellen tiltakozó szerb kofák bénították meg útblokádokkal.

A szerbiai piaci árusok útzárlata miatt csütörtökre teljesen leállt a teherforgalom a tompai-kelebiai határátkelőnél, a személygépkocsik viszont zökkenőmentesen közlekednek. A kofák szerda este zárták le a kelebiai határátkelő felé vezető utat. Közel 200-300 tiltakozó csütörtökön is fentartja a blokádot, és hírek szerint hamarosan buszokkal "erősítés" érkezik hozzájuk.

Valerija Sevcics, a kelebiai határátkelő szóvivőjének közlése szerint a tiltakozás miatt a teherforgalom mindkét irányban teljesen leállt. A személygépkocsik a Kelebia környéki erdőkön és üdülőhelyeken át vezető kerülőutakon tovább tudnak haladni, de a kamionok nem tudják igénybe venni ezt a lehetőséget, mivel a homokos mellékutakon belesüppednének a talajba.

A kofák az ellen tiltakoznak, hogy a hatóságok kötelezővé akarják tenni számukra az adómemóriás pénztárgépek használatát, hogy így legalizálják a piaci árusítást. A tiltakozók szerint a kormány ezzel teljesen ellehetetleníti őket, megfosztja egzisztenciájuk egyetlen forrásától.

A piaci körülmények szerintük nem teszik lehetővé a pénztárgépeket alkalmazását, amelyek használata már hónapok óta kötelező minden más szerbiai elárusítóhelyen. A tiltakozók nem tágítanak, és azzal fenyegetőznek, hogy addig nem oldják fel az útzárlatot, amíg személyesen nem keresi fel őket Mladjan Dinkics pénzügyminiszter, vagy Bojan Dimitrijevics, a kereskedelmi tárca vezetője.