Ágnes
-1 °C
2 °C

Az orosz komcsik rühellik az új Indiana Jones filmet

2008.05.23. 15:09
Csak tegnap mutatták be 808 orosz moziban az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmet, a Szent Pétervár-i Kommunista Párt máris betiltását követeli, méghozzá szovjet-ellenes propaganda miatt. A formáció szerint nem szép dolog kommunistákkal ijesztgetni a gyerekeket (a gonosz egy KGB-ügynök), miközben a szovjetek verték meg a nácikat.

Történelemhamisító, durva szovjet-ellenes propagandának bélyegezte az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmet a Szent Pétervár-i Kommunista Párt, és azt követeli, hogy tiltsák le az alkotást az orosz filmvásznakról.

Az 1957-ben játszódó új Indy-filmben a főhős régészprofesszor (Harrison Ford) egy ördögi KGB-ügynökkel (Cate Blanchett) kezd gyilkos versenyfutásba a misztikus erejű kristálykoponya megszerzéséért.

A felháborodott párt azt hányta a "szégyentelen" alkotók szemére, hogy a kommunistákkal ijesztgetik a gyerekeket, holott ők voltak azok, akik az amerikaiakkal összefogva legyőzték Hitlert és ők biztosították együttérzésükről Amerikát, mikor Bin Laden lesújtott rá.

"A kommunista nők nem úgy néznek ki, mint a nácik, de Cate Blanchettet talán megfenyegették, hogy elveszti az állását, ezért csinálta meg a filmet", próbált magyarázatot találni a jelenségre az egyik párttag. Mások a színészek kitiltását akarták elérni az országból, és volt, aki felvetette, hogy a kulturális minisztérium lépjen közbe, és tiltsa be a produkciót "szovjet-ellenes propaganda miatt".

Az akciófilmet csütörtökön mutatták be Oroszország-szerte, összesen 808 filmszínházban. Az orosz sajtó szerint hollywoodi produkció esetében ilyen méretű forgalmazásra még nem volt példa az országban.