Olivér
5 °C
8 °C

A Nagy Kommerszteszt

2002.04.02. 01:45
Az alkoholos italok fogyasztását hétköznapokon is bőven világszínvonal felett űző magyarság számára többszörösen kitüntetett ünnep a Húsvét. Minden alkalom közül talán ez a legalkalmabb, amikor nem csak hogy lehet vagy bocsánatos, de illik már kora reggeltől vedelni. És a magyar vedel, mindenféle rettenetet. Az alábbi italokkal évtizedeket töltöttünk el, sajnos, és nem lehetnek illúzióink, még fogunk is egy párat.
Munkában a szakbizottság
Az Index Alkohológiai Szakbizottsága rendkívüli ülést tartott Húsvét alkalmából, és megrendezte a sajtótörténeti jelentőségű Nagy Kommersztesztet, azaz vételezett tizenegy fajta kommersz tömény italt (tudományos módszerrel: bement az áruházba, aztán amiből volt kétdekás, abból vett), az üvegeket papírba burkolta (ti., hogy ne látsszon a címke - vakkóstolás), és az anyagot alaposan kielemezte.

Egészen radikális érzelemnyilvánítások és gyakran bizony hangos trágár kifejezések kísérték a kétórás kóstolót, jelezvén: a bizottság minden várakozását felülmúlta az a valami, amelyet talán az a kóstoló fogalmazott meg a legplasztikusabban, aki sűrűn emlegette a "büntető jelleg" kifejezést.

A hatfős kóstolóbrigádból négyen vállalkoztak arra, hogy részletesen is kifejtsék véleményüket az egyes tételekről, illetve pontozzanak egytől húszig.

Meggylikőr
1. Claudia Császárkörte Likőr
Készült: víz, finomszesz, cukor, aroma, színezék (E 102, E 123, E 124, E 132) és étkezési sav (E 330) felhasználásával.
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 25% v/v

Nyitótételünk a magyar szeszipar egyik rejtélyes és legendás klasszikusa, a munkásnő vigasza: a Kevert alapanyagaként is ismert Császárkörte.

Kóstolóink szinte azonnal azonosították az illatban bújkáló játékos acetont, az agresszív ipari körtearomát, amely az ital drasztikus édessége (cukor, melasz?) ellenére is határozottan jelen van.

A kostolókra tett összhatásból sokat elárul az a felkiáltás, amely egyikünk száját hagyta el, közvetlenül azután, hogy beleivott a tárgyitalba:

"Bazmeg, milyen ize van ennek!?

Lássuk a részletes értékelést:

Szily László: Az ital illata a nagypapa testvérének a budijában található azonosíthatatlan műanyag gyümölcsök szagára emlékeztet. Kóstolás után lehengerlően domináns karakterét a süvegcukor adja meg, markáns Schokobananen utóízzel. 5 pont (a Schokobananen miatt)

Zsadon Béla: Ragacsosan édes. Melasz szín, szerves oldószerekre, főleg acetonra emlékeztető szag, ettől olyan, mintha selejtes körömlakklemosóból lenne. 4 pont

Razzia Cattani: Illat: agresszív toxikus, ilyet már ittam valamikor sajnos. Íz: az édességen túl valami színtelen szagtalan vegyület érződik lapulni, lehet hogy fogkrém-aceton keverékkel állunk szemben? 5 pont

Uj Péter: Az E 102, E 123, E 124 és E 132 hozza a gyönyörű, klasszikus Császárkörte színt. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 1 pont

Meggylikőr
2. Háromcsillagos Ž Brandy
Készült: víz, borpárlat, növényi kivonat, cukor, színezék (E 150 a) felhasználásával.
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 36% v/v

A piros-fekete - és a Császárkörténél nem kevésbé klasszikus - háromcsillagos a címke tanúsága szerint természetes eredetű anyagot is tartalmaz. A kóstolási tapasztalat ezt nem feltélenül támasztja alá. Külöjn felhívnánk a figyelmet a névhez biggyesztett karikás R bötűre - tehát registered markról van szó, bizony!

Sz. L.: Az ital színe az öreg nénik műborostyán karkötőit idézi. Illata összetéveszthetetlen tiszaújvárosi olefin, kilégzés közben megjelenik az éretlen futóbab és a Bábolna Rt. által forgalmazott pumpás kutyatávoltartó spray, a kombó az orrüreg mélyrétegeiben üt. Zamata az illatnál kevésbé markáns, a másodlagos szőnyegpadló-ragasztót stílusosan ellenpontozza a poros aktaíz. Állományjavítójának összetevői valószínűleg nem szerepelnek a Mengyelejev-féle táblázatban. 1 pont (a kutyaspray miatt)

Zs. B.: Valami rossz füstaroma az 1. minta borzalmai mellé, elfuserált aldehidek (orvosi preapratumrol leivott formalin?) 3 pont

R. C.: Szín: vadas, vagy mi; illat: elképesztően rossz. Az antiutópia itala, rendszeres fogyasztói bizonyosan rendelkeznek szuicid hajlamokkal. 1 pont

U. P.: Az E 150a hozza a gyönyörű, klasszikus Háromcsillagos Brandy színt. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 0 pont

Meggylikőr
3. Claudia Meggy likőr
Készült víz, finomszesz, cukor, aroma, meggylé, étkezési sav (E 330) és színezék (E 102, E 123, E 124, E 132, E 150a, E 151) felhasználásával.
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 25% v/v

Az indolotlanul arisztokratikusan csengő márkanév célja alighanem az, hogy valamelyest felfele tolja a termék pozícióját onnét, ahonnét igazából nem elmozdítható: a béka segge alól. Két nagy szocialista italiskola egyesíti erőit ebben a piros likőrben: a nehézipari szörpgyártás és a büntetőszesz-ipar.

Sz. L.:Így képzeltem a pinaillatot, amikor a legpikánsabb kalandom egy rumos meggy eltulajdonítása volt. Íze torokszorítóan édes, a férfias szacharózokat izgalmasan díszíti a mandula, az almamag és az alaposan megrágott háromszögvonalzó aromája. Hatása hosszan tartó, a fogakat szinte összecementezi. 3 pont

Zs. B.: Szép, olcsó cukorkákban használt piros színezék és meggyaroma (a temészetben nem létező szín es íz); jó ragacsos, látsszon, hogy ligőr, van úgy, hogy az ilyet meg bírom inni...6 pont

R. C.: Szín: piros. Illat: erdei félelem és reszketés. Egyéb hatások: fogra ragad és pirosra színezi a nyálkahártyát. 5 pont(ipari szörp nosztalgia)

U. P.: Az E 102, E 123, E 124, E 132, E 150a és E 151 hozza a gyönyörű, klasszikus Meggy likőr színt. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 2 pont

4. Lloyd Cherry Brandy Premium likőr
Készült: víz, finomszesz, cukor, meggylé, borpárlat és aroma felhasználásával.
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 25% v/v

Az elnevezés ismét nem kicsit fellengzős, az összetevők között váratlanul megjelenik a meggylé sőt a borpárlat(!) is, bár ha elképzeljük, hogy mindkét műfajban mennyire higítható a természetes összetevők aránya, akkor alighanem megnyugodhatunk: ebben az italban gyümölcsszármazékot csak a legalaposabb laboratóriumi vizsgálat mutathat ki.

Egyik kóstolónk ugyan állította, hogy amikor szerencsétlen sorsú kollégista volt egy dél-alföldi városban, minden hétvégén megivott egy félliteres Cherry Brandyt két liter kólával, de ragacsos likőr belőle is csak viszolygást váltott ki.

Sz. L.:Illata diszkréten meggyes, citrus felhangokkal. Ízében kibogozhatatlanul keveredik a keserűfű, a zölddió, a penész és az azonosíthatatlan mosogatószer. Hatása lassan csillapodik, az elmét szinte elkerülhetetlenül a "nincsen remény" problematika felé irányítja. 1 pont

Zs. B.: Mosogatólé, szerencsére szinte semmi szaga sincs.4 pont

R. C.: Szín: motorolajszerű. Illat: csonthéjas, de az alig. Íze: jellegtelen és idegesítően rossz, de legalább jó sokáig érződik. 0 pont

U. P.: A meggylé hozza a gyönyörű, klasszikus Cherry Brandy színt. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 0 pont

5. Kevert
Rum, császárkörte likőr
Készült: víz, finomszesz, cukor, aroma, színezék (E 102, E 123, E 124, E 132, E 151) és étkezési sav (E 330) felhasználásával.
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 30% v/v

Egy újabb magyar klasszikus (v.ö.: Őze Lajos nemzedékekre ható mondata a Megáll az időben!). Az ital, amely nem kertel, nevében vállalja a vállalhatatlant. Tökéletesen valószínűtlen vegyipari perverzió ez, mégis hihetetlen népszerűséget vívott ki a kárpát-medencei lakosság körében. Maga a geopolitikai realitás.

Sz. L.:Barnás-piros színe azonnal bizalmat ébreszt. Ízhatása rokokósan többlépcsős: a szájba vétel után előretolakodó aceton helyét néhány kilélegzés múlva átveszi a krumplicukor, majd rövid lecsengő fázist követően hirtelen bejön az összes aromás szénhidrogén. 1 pont

Zs. B.: Aromás szénhidrogének (benzol? toluol? xilol?)5 pont

R. C.: "Bazmeg, milyen szag van!" - Zutyu kimenekül. K-európai rum - büntető. 0 pont

U. P.: Az E 102, E 123, E 124, E 132 és E 151 hozza a gyönyörű, klasszikus Cherry Brandy színt, az E 330 a határozott, férfias savgerincet. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 0 pont

6. Aranyhajó Rum
Készült: ioncserélt víz, finomszesz, aroma és színezék (E 102, E 123, E 124, E 132, E 151) felhasználásával.
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 30% v/v

A sütőipar kiváló dolgozója hozza a kubai elvtársak nagyon távoli, elhaló üdvözletét. Ioncserélt (istenem, azok a bársonyos, gömbölyű ionok!) vízben hasít az aranyhajó. (És gondolják el, itt bírt második lenni Káel Csabesz!) Becsületére legyen mopndva, minden kóstolónk fölismerte.

A sokat látott Zsadon kollégát egyenesen nosztalgikus extázisba kergette a hatos tétel, így lett a pontszám csillagászati.

Sz. L.:Színe sztenderd borostyánbarna, illata a mosogatóvízből főzött rumos teáé. Aromáját a heves nyálképzés, valamint az ízanyagok szinte tökéletes hiánya jellemzi.4 pont

Zs. B.: Sütőrum!! (Na jó, tearum!) Klasszikus emlék, azonnal felismerhető, a jó öreg vésztartalék a kamraszekrény mélyéről, mindig segít ("a sziverosito" - (c) Verne Gyula). [Etele: "ezt nem lehet meginni", ZsB: "ezt van, amikor muszáj meginni"]15 pont

R. C.: Színe: sajnos. Valójában: rum. Egyéb jelenségek: Etele szájzuhanyt hajt végre. 2 pont (végső süteménybe)

U. P.: Az E 102, E 123, E 124, E 132, E 151 hozza a gyönyörű, klasszikus Aranyhajó Rum színt, az ioncserélt víz pedig a magabiztos aromatikát. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 0 pont

7. St. Hubertus
Gyógynövény likőr specialitás
Anno 1901
Készült: finomszesz, víz, cukor, növényi kivonat és árlat, élelmiszer-színezék (karamell), étkezési sav (citromsav) felhasználásával.
Gyártja a Zwack Unicum Rt. Budafoki Gyára, 1221 Budapest Anna u. 4.
www.sthubertus.hu

A pártállami Hubi immár ismét beszentesedve éppen rönesanszát készül élni, legalábbis épp újrateremtődik a brand, vagy micsoda, és ismerve az ital minőségét, bizony groteszkül hatnak a patetikus tévéreklámok, legendástul, szarvasostul, és a csicsás, előkelősködő üveg is erős túlzás. A Zwack gyár mindenesetre úgy döntött, hogy a legnépszerűbb magyar tömény, az Unicum mellett annak legnépszerűbb pótlékát is megpróbálja piacon tartani. Vajon miért?

Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a kommersz töménymezőnyben az élbolyba sorolható.

Sz. L.:Üdítően csípős illatának domináns meghatározója az állati vizelet, amelyet nehéz művirágillat ellenpontoz, később némileg meglepő módon a csillagánizs jelentkezik. Íze cukorszirupban feloldott Polivitaplex, további zavaró aromák nélkül. 2 pont

Zs. B.: Szájból, pohárból kiöblíthetetlen (néhai apósom kedvenc itala...)[Szily: "egyszer volt ilyen szinu a pisim, amikor..."] 7 pont

R. C.: Illat: valami keserű dolog, unicumilag, szintetikus gyógyfű. Egyéb jelenségek: fogalmam sincs. 0 pont

U. P.: A karamell hozza a gyönyörű, klasszikus Hubertus színt, a citromsav pedig a magabiztos aromatikát. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 4 pont

8. Cseresznye pálinka
Készült: víz, finomszesz, aroma felhasználásával
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 37,5% v/v

Minden klasszikusok közül a legklasszikusabb, a kádárizmus folyékony oszlopa: a fekete címkés cserkó, amelyet svejcisapkás melósok döntöttek a félig lehúzott redőnyű vegyesbolt előtt minden hajnalban.

A névben a hagyományos ám megmagyarázhatatlan helyesírási hiba (egybe kellene írni, ti., bár nincsen ez másként a meggylikőrrel sem, pl.), a spártai összetétel és a magas alkoholtartalom (tüzes!) mindent megmagyaráz. Igazi nosztalgiaital, ez a pontszámokon is meglátszik.

Sz. L.:Íze a cseresznyével maszkolt szaré, a távolban csonthéjasok sejdíthetők. 4 pont

Zs. B.: Tiszta krumlpiszesz intenzív keserűmandula-aromával (cián) + egy leheletnyi meggyszeru "illat". Összetéveszthetetlen, a csúcs, a kezdet, óh, azok a hatvanas evek, Makra, Kőbánya, mozgalom! A pontértékben van egy kétszeres nosztalgiaszorzó (uttörőtábor, első berúgás, ilyesmi) 17 pont

R. C.: Nem pálinkaszerű, pedig cseresznye. 2 pont

U. P.: A víz hozza a gyönyörű, klasszikus Cseresznye színt, az aroma pedig a magabiztos aromatikát. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 1 pont

9. Alaszka VodkaŽ Premium
Készült: víz, finomszesz felhasználásával.
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 37,5% v/v

A sok klasszikus után egy ifjú trónkövetelő, a Kalinka reménybeli vetélytársa a művodkapiacon. Egyszerű, mint a százas szeg. Az Alaszka, így sz-szel remek elnevezés, a Registered Mark és a Premium feliratok a címkén meg nyilván egy Monty Python-rajongó szeszipari munkás tréfái.

Sz. L.:Íze és illata egyformám semleges, de nehezen definiálható módon kellemetlen. Lenyelése után a perisztaltikus mozgás fokozódik. 5 pont

Zs. B.: Durvan egyenes, majdnem tiszta ipari CH3CH2OH. A pontszám azért, mert képes volt felidézni a Sztalicsnaját, ami Istenben boldogult Lajos barátommal (akinek halálát jórészt az alkohol okozta) majd húsz éven át volt minden szombati társunk (70-es, 80-as evek, 45-52 Ft/ü). 19 pont

R. C.: Kollektív azonnali felismerés: vodka. Egyéb jelenségek: tájékoztató jellegű vita alakul ki a vodka mibenlétével kapcsolatosan, amelynek konklúziója, hogy az igaz vodkából lehetőség szerint minden ízanyagot kivonnak - a minta esetében csak annyi ízanyagot vontak ki, amennyit a gép hagyott, és az nem hagyott túl sokat. 9 pont

U. P.: A víz hozza a gyönyörű, klasszikus vodka színt, a szesz pedig a magabiztos aromatikát. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 2 pont

10. Barack pálinka
Készült víz, finomszesz, aroma, színezék (E 150 a) felhasználásával.
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 37,5% v/v

Vissza a nagy öregekhez. Ki ne szenvedett volna maradandó agykárosodásokat ettől az italtól gimnázista korában? Címke, íz változatlan. Baracknak híre sincsen. Kár a szóért.

Sz. L.:Színe csinos szalmasárga zöldes reflexekkel, a szájba véve a csípős barack és a csonthéjasok szolid tusakodásba fognak, kevés karamell jelenlétében. 5 pont

Zs. B.: Édeske, barnácska, csonthéjaskeserűcske. A pontszámnak elvi okokból a 8-as mintáéval azonosnak kéne lennie, de 3 pont levonás, mert mindig utáltam. 15 pont

R. C.: Barackpálinka, az jó. (Politoxikus halálközeli élmény miatt elfogultság néma bejelentése, ambivalens viszony.) 9 pont

U. P.: Az E 150 a hozza a gyönyörű, klasszikus barackpálinka színt, az aroma pedig a magabiztos aromatikát. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 3 pont

11. KristályŽ Sósborszesz (Újra a régi!)
Készült: ioncserélt víz, finomszesz, etilacetát, mentolkristály felhasználásával. Izomfájások, rovarcsípések esetén bedörzsöléssel hatásos, kellemes hűsítő termék.
Győri Likőrgyár Rt., Győr, Budai út 7.
Alk.: 45% v/v

Sok régi bizonyosság és meganyi új kédőjel. Mitől registered? Mitől régi újra? Ilyen volt régen? Volt közben másmilyen?

E hűsítő termékről tudjuk, hogy népszerű belsőleges fogyasztása is, főleg költséghatékonysági szempontokból (lásd még: alkoholtartalom/ár együttható). És a kockacukros, esetleg gyári dianáscukros gyermekkori emlékek lökik föl a pontszámot az égbe.

Sz. L.: - (Nem mert beleinni.) Illat és feltételezések alapján: 7 pont

Zs. B.: Beleszagolva: gyilkos technokolrapid. Hihetetlen. Megkóstolva: ezt én nagyon régen szeret(t)em, megint gyerekkori emlék, azonnal a nagymamára asszocialva (kis üvegecske a ruhasszekrényben!). Abban a bizonyos, darabonként a trafikpultról, közértpénztárak mellől vehető, hosszúkás cukor- (később csokis) pralinéban - nagyon jó tud lenni. Csak eddig nem tudtam, milyen a szaga - pralinéban nem párolog!. Szag: 0 pont, íz+élettani hatás: 18 pont

R. C.: Első gyanú: szerves higító. Felismerés: sósborszesz. ELvontságából következően a kategória egyetlen őszinte indulója. Sokoldalú: használható űrhajószereléstől a gyerek lenyugtatásán (kockacukor) keresztül az alkoholizmus súlyos eseteinek további súlyosbításáig.10 pont

U. P.: A mentolkristály és az etilacetát hozza a gyönyörű, klasszikus sósborszesz illatot és magabiztos aromatikát. Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. Kockacukorral felitatva: 12 pont

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?