Piroska
-2 °C
5 °C

Méregkeverés okozta a házrobbanást

2006.05.19. 15:06
Egy komáromi ház garázsában kevert féregirtásra használt mérget egy férfi a 13 éves fiával és édesapjával, amikor a szer berobbant. A fiú meghalt, nagyapja életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Féregirtásra használt mérget kevertek a csütörtökön felrobbant komáromi házban; a balesetben életét vesztette egy 13 éves fiú, aki elkísérte a műveletet végző édesapját, mondta az MTI-nek pénteken a komáromi tűzoltóság megbízott parancsnoka.

A vegyítés közben berobbant

"A ház garázsában a tulajdonos és segítője be akarták tanulni egy meggyújtva mérgező gázt fejlesztő féregirtó szer keverését, melyet korábban ők csomagoltak. A robbanás az alapanyagok vegyítése közben történt" - tette hozzá Simon István alezredes.

A parancsnok elmondta, a féregirtó gyártója helyezte ki az alapanyagokat a házba, többek között 1-1 raklapnyi feltételezhetően kénport, szénport, mérget és más veszélyes anyagokat. Erről sem a tűzoltóságnak, sem a szomszédoknak nem volt tudomása.

A garázsban a művelet közben a tulajdonosnak segített egy férfi, akit elkísért 13 éves fia, jelen volt még a tulajdonos édesapja. A robbanás kiszakította a garázs ajtaját és felgyújtotta a házat. A tűzoltók öt percen belül a helyszínre értek, a ház tulajdonosát azonban nem találták.

Tűzoltók is belélegezték a mérget

A fiú a bejárat mellett feküdt, élettelenül. Édesapja sértetlen maradt, a tulajdonos apját életveszélyes égési sérülései miatt helikopterrel szállították kórházba, tette hozzá a parancsnok.

Az oltást nehezítette, hogy a veszélyes anyagokon nem volt azonosító, valamint a robbanás miatt a ház előtti gázcsonk eltört és a kiáramló gáz meggyulladt.

A tüzet 25 percen belül eloltották, közben két tűzoltó a méreganyagokból kiszabaduló gázból belélegzett. Őket a helyszínen ellátták és folytatták a munkát. A rendőrség ismeretlen tettes ellen feljelentést tett gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával, és megkezdték az ügy kivizsgálását.