Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Piknik a krematóriumban

2004.04.18. 13:37
A dél-lengyelországi Slawiecicéban, egy volt náci koncentrációs tábor krematóriumának kemencéjében ismeretlen tettesek grillezést rendeztek és húst sütöttek, megbecstelenítve az áldozatok emlékét.
A piknik nyomait egy helyi lap újságírói fedezték fel az auschwitz-birkenaui táborkomplexumhoz tartozó, sok lengyel és külföldi turista által látogatott egykori tábor krematóriumában - írja a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Slawiecice foglyai a német megszállás idején egy vegyi kombinátot építettek a közeli Kedzierzyn-Kozléban (opolei vajdaság). A háború után a tábort a lengyel hatóságok emlékhelyként megőrizték.

A piknik résztvevői, akik számára nem jelentett akadályt az épületet övező vastag rács sem, valószínűleg a tetőn keresztül jutottak be a krematórium belsejébe.

Jerzy Wróblewski, az auschwitz-birkenaui múzeum igazgatója, aki a Rzeczpospolitától értesült a történtekről, nem talált szavakat a tettre. "Csak teljesen elállatiasodott vagy mérhetetlenül ostoba emberek lehetnek azok, akik képesek ezrek halálának a helyét így meggyalázni" - mondta a lapnak.

A hatóságok elrendelték az épület őrizetének megerősítését, az ügyészség pedig vizsgálatot indított az ügyben.