Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Gyurcsány konvoja okozta a balesetet?

2005.07.06. 09:16
A miniszterelnök testőrei szorították az árokba a Kisteleknél balesetet szenvedett teherautósofőrt – állítja a szakértő. Korábban a megyei rendőrkapitány és a kormányőrség parancsnoka is cáfolta, hogy a teherautó balesetét a konvoj okozta volna.
A miniszterelnöki konvojt felvezető autót vádolja egy felborult teherautó sofőrje az őt ért bajért. Az elkészült szakértői jelentrés őt igazolja, ugyanis a kormányőrök felelőségét állapította meg.

A sofőr, Galyas István úgy nyilatkozott, hogy azért borult az árokba kavicsos homokot szállító teherautójával május 14-én a Csongrád megyei Kistelek közelében, mert a miniszterelnöki konvojt felvezető gépkocsi - bár erre nem lett volna szükség - leszorította őt az útról.

A Csongrád megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, valamint Szabó Ferenc tábornok, a kormányőrség parancsnoka is cáfolta, hogy a teherautó balesetét a konvoj okozta volna. A Blikk által megszerzett szakértői jelentés szerint azonban a kormányőr kocsija a teherautónak hajtott volna, ha Galyas István nem hajt az árokba.

„Öltönyös urak”

A kiadott rendőrségi közlemény szerint a teherautó Kistelek irányába tartott, amikor szemből a kormányfőt szállító konvoj haladt el - megkülönböztető jelzést használva - Budapest irányába. Az úton közlekedő járművek a konvojt észlelve félrehúzódtak, azonban a megrakott tehergépkocsi az előtte fékező és lassító járművek mögött nem tudott megállni, ezért a sofőr jobbra, az út szélére kormányzott. A konvoj már elhaladt, amikor az út melletti füves területen, a fellazult talajon a teherautó jobb oldala megsüllyedt és a jármű rakományával együtt az árokba borult. A balesetben személyi sérülés nem történt.

Galyas István szerint az elhaladó konvoj autóiból is látni kellett, hogy az ő járműve az árokba borult. Hozzátette: a baleset után öt perccel „öltönyös urak” jelentek meg a helyszínen, s arról akarták meggyőzni, hogy mindaz, ami történt, egészen másként, más miatt történt.