Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Véralvadásgátlóval gyilkolt a cseh ápoló

2007.06.13. 11:35
Több mint negyven gyilkossági kísérlet szárad a tavaly letartóztatott cseh kórházi gyilkos lelkén. Ez derült ki a bűncselekmények elkövetésével megvádolt Petr Zelenka jegyzetfüzetéből, amely a közelmúltban került a rendőrség kezébe.

A harmincéves Petr Zelenka ápoló volt a délkelet-csehországi Havlickuv Brod-i városi kórházban. A gyilkosságokat, illetve a gyilkossági kísérleteket 1986 májusa és szeptembere között követte el. Eddig kilenc gyilkosságot és nyolc gyilkossági kísérletet bizonyítottak rá. A további ügyek vizsgálata még nem fejeződött be.

A Zelenka által vezetett jegyzetekből kiderül, hogy összesen 43 esetben adott be kórházi betegeknek véralvadást gátló, belső vérzést kiváltó Heparin nevű gyógyszert, hogy azok meghaljanak. A jegyzetek felfedezését Jan Herout, a vádlott védőügyvédje is megerősítette.

"A jegyzetfüzet részletes adatokat tartalmaz az egyes páciensekről, például a diagnózisukat, mikor érkeztek a kórházba, s hogy pontosan mikor adta be nekik a Heparint" – mondta kedd este a televízióban az ügyvéd.

Pavel Buzga államügyész szerint Zelenka jegyzeteiben mindig megjelölte azokat a pácienseket, akiknek Heparint adott be, majd kereszttel jelezte, ha az illető a Heparin hatásának következtében meghalt.

Zelenkát pszichológusok is megvizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a fiatalember valószínűleg teljesen tudatosan gyilkolt. Zelenka a gyilkosságokat beismerte.

A rendőrség és az ügyészség azzal számol, hogy az ügyet az ősszel le tudja zárni és át tudja adni a bíróságoknak. Amennyiben a bíróság Zelenkát bűnösnek találja, valószínűleg életfogytiglani börtönbüntetést szab ki rá.