Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Elmerült egy korcsolyázó a Velencei tóban

2006.01.24. 21:07
Bár a tóparton táblák jelzik, hogy nem biztonságos a Velencei tó jegye, egy háromfős fiatalokból álló társaság úgy döntött, átkorcsolyázza a tavat. A parttól 3-400 méterre egyikük alatt beszakadt a vékony jég és elmerült a vízbe. Társaikat mobiltelefonon navigálták a partra a rendőrök.

Beszakadt a jég egy korcsolyázó alatt kedden, kora este a Velencei-tavon; a fiatalembert búvárokkal próbálják megkeresni - közölte az MTI-vel a rendőrség. Bár a parton táblák jelzik, hogy veszélyes a jég a Velencei-tavon, és erre a sajtóban is többször felhívták a figyelmet, három pákozdi fiatalember elhatározta, hogy átkorcsolyázik a tavon. Egyikük alatt azonban a parttól 300-400 méterre beszakadt a vékony jég, és a fiatalember eltűnt a víz alatt - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A fiatalember holttestét több órai keresés után budapesti búvárok találták meg. A búvárok a sötétben kötél-biztosítással, hol a jégen kúszva, hol óvatosan haladva reflektorokkal keresték baleset helyszínét,a korcsolyázó társai ugyanis nem tudták pontosan meghatározni a helyet, ahol társuk elmerült.

R. Szabó Ágnes információja szerint a 29 éves férfi társait - akik mobiltelefonon kértek segítséget - folyamatos kapcsolattartással és fényjelzésekkel sikerült a rendőröknek és a tűzoltóknak a partra irányítaniuk.

A helyszínen tartózkodó Falussy Ferenc szerint a baleset az új sukorói kikötőnél, az evezőspálya nyugati részén történhetett. A korcsolyázók azon a környéken járhattak, amikor észrevették, hogy vékony a jég. Ketten meg is álltak, harmadik társuk azonban továbbment, majd néhány méter megtétele után elmerült.

Változó jégvastagság

A Velencei-tavon változó a jég vastagsága: néhol 10-14 centiméteres, másutt viszont alig éri el az 5-6 centimétert. Különösen a kikötőmedencékben, a befolyások és a nádasok mentén vékony a jég, ott, ahol a madarak "kifürödték" - tette hozzá a tófelügyelő. A tavon egyébként már vasárnap bezárták a korábban kijelölt két korcsolyapályát, és közzétették, hogy nem javasolják a korcsolyázást.