Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Életfogytiglanra ítélték Korda István gyilkosát

2001.09.21. 14:19
Elsőfokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték Hajzer Lajost, aki társaival 2000 márciusában megölte és kirabolta Korda Istvánt, az Antenna Hungária igazgatóságának volt elnökét. A gyilkosságban részt vevő társaira tizenöt, illetve nyolc év fegyházbüntetést szabtak ki. Az ítélet szerint Hajzer harminc évig feltételesen sem szabadulhat, de az ügyész ezt nem tartotta elegendőnek, ezért fellebbezett.
Több emberen elkövetett emberölés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték Hajzer Lajost, amiért 2000 tavaszán társaival megölte és kirabolta Korda Istvánt, az Antenna Hungária igazgatóságának volt elnökét, valamint egy korábbi rablás során olyan súlyosan megsebesített egy postást, hogy az az életét vesztette.

Előre kitervelték a gyilkosságot

A rablógyilkosságban hárman vettek részt
Az elsőrendű vádlott jól ismerte Kordát, aki homoszexuális pornófilmproducer lévén, többször alkalmazta, mint modell. Az előre kitervelt gyilkosság az áldozat Úri utcai lakásában történt, ahol a jó anyagi körülmények között élő férfit összeverték, majd 29 késszúrással megölték. A rablógyilkosságban részt vevő másod- és harmadrendű vádlott ezért tizenöt, illetve nyolc év fegyházat kapott.

A zsákmány mindössze százezer forintnyi készpénz és különféle értéktárgyak, mint menedzserkalkulátor, óra, mobiltelefon volt. Ezt és néhány üveg italt magukhoz vettek, majd távoztak a lakásból. Korda István életét a gyors orvosi beavatkozás sem menthette volna meg, mivel az egyik szúrás a szívén, kettő a mellkasi ütőerén, míg három a tüdején hatolt át.

A vádlottak padján Sipos László is helyet kapott, akinek azért kellett felelnie, mert a rendőrség által körözött Szabó Mihály, másodrendű vádlottnak egy éjszakára szállást nyújtott. Ezért egy év tíz hónap börtön járt, amely mellett a korábban lopásért kiszabott, de felfüggesztett hat hónapot is le kell töltenie.

Hajzer a megölt postást is jól ismerte

Az ügyész súlyosbításért, az ügyvédek enyhítésért fellebbeztek
A Korda-gyilkosság után Hajzer önként jelentkezett a rendőrségen, ahol bevallott egy korábbi bűncselekményt is. Ezek szerint 1999 novemberében Törökbálinton mintegy hétszázezer forintot zsákmányolt az általa jól ismert postástól. A rablásból azonban gyilkosság lett, mivel a kézbesítő a kórházban belehalt sérüléseibe, amelyet egy baseballütővel okozott neki.

Az elsőrendű vádlott a pénzt élettársával, Laczkó Hajnalkával költötte el, így ő is tudott a történtekről. Őt a bíróság egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte, de négy év próbára bocsátotta. Enyhítő körülményként nála azt vették figyelembe, hogy közös, fiatalkorú gyermeküket fel kell nevelnie. A kislány egyébként a tárgyalóterem előtt várakozott, mivel a bíró nem engedte be.

Az ügyész szerint nem elég a harminc év

Az ítélet szerint Hajzer Lajos harminc évig feltételesen sem engedhető szabadlábra. A fegyházbüntetés mellett pedig a postának kamatostul meg kell fizetnie az okozott kárt. Az ügyész csak Laczkó Hajnalka és Sipos László esetében tudta elfogadni az ítéletet, az elsőrendű vádlottnál az esetleges szabadlábra helyezés első időpontjának súlyosbításáért, Szabó Mihálynál az életfogytiglani fegyház kiszabásáért, míg a harmadrendű vádlottnál, Deák Gyulánál súlyosbításért fellebbezett. Az elsőfokú ítélet csak Laczkó Hajnalkánál vált jogerőssé, mivel a többieknél az ügyvédek enyhítésért, illetve Sipos Lászlónál felmentésért folyamodtak.