Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Ittas volt az Alagútnál dulakodó vízilabdás

2007.11.23. 09:31
Kósz Zoltán, a 2000-ben aranyérmes magyar vízilabda válogatott kapusa került összetűzésbe a rendőrökkel Budapesten az I. kerületben. A sportoló és ismerősei autóját az Alagút mellett állította le egy járőr, mert állítólag bizonytalannak tűnt a vezető. A szondáztatás után ötperces kergetőzés, köpködős, rugdalós lökdösődés kezdődött, amelyben a vébé bronzérmes Petőváry Zsolt volt a rendőrök ellenfele. A rendőrök csak az erősítés megérkezése után tudtak úrrá lenni a helyzeten. Később kiderült, Kósz ittas volt. Pécsi csapatánál felfüggesztették.

A dulakodás közben azt kiabálta a rendőrökkel szembeszálló autós, hogy "olimpiai bajnok vízilabdázó". A rugdosódással, köpködéssel tarkított dulakodás akkor tört ki, amikor a rendőrjárőr pénteken hajnalban a Budapest I. kerületi Alagút utcában megállított egy Opel Zafirát. Az eset szinte ugyanott történt, ahol a nyáron Lengyel Zoltán, akkor még fideszes képviselő dulakodott rendőrökkel.

A kerületi rendőrök azért állították félre a személyautót, mert bizonytalannak látták a sofőrt. Kósz Zoltánnal, a sofőrrel több szondát is megfújattak, a későbbi vérvizsgálat szerint ittas volt. "A sofőr alkoholos befolyásoltságának mértékéről a végleges eredmény a jövő hét elejére várható." A történtekről szemtanúk az Infó rádiónak azt állították, hogy a szonda többszöri próbálkozásra sem színeződött el, a rendőrök viszont úgy nyilatkoztak, hogy a szonda alkoholos befolyásoltságot jelzett. Az igazoltatás ekkor kiabálással, majd lökdösődéssel folytatódott. Úgy tudjuk, hogy a gépkocsi vezetőjét ezután megbilincselték, viszont ekkor beszállt a veszekedésbe az autó egyik utasa, a szintén komoly vízilabdás múlttal rendelkező Petőváry Zsolt is. Miközben a sofőrt gyorsan földre teperték, a vébé bronzérmes játékos kezdett dulakodni velük. A lökdösődés közben megrongálódott a rendőrautó, leesett a rendszáma, jobb első sárvédője behorpadt. Az egyik dulakodó ugyanis belerúgott a kocsiba, leköpte a szélvédőt, sőt a videó készítőjének helyszíni kommentárja szerint az orrát is ráfújta.

Az egyik verekedővel öt rendőr sem bírt. Az egy környékbeli lakos által készített videón látszik, hogy a földön sem tudták megfékezni. Végül csak két újabb autó személyzetével kiegészült csapat tudta az előállításhoz beültetni a rendőrök kocsijába.

Egy másik videón az hallatszik, hogy "Sydney olimpiai bajnokát földre teperitek. Szégyelljétek magatokat! (...) Gyurcsány Ferenc szabadon garázdálkodik az országban. (...) Szégyene vagytok az országnak! (...) Kivédte a világ szemét! A világ legjobb vízilabda-kapusát tepertétek a földre! Hogy lehet ilyen mocsokságot elkövetni. Ne dumáljál nekem! Szégyene az országnak! Rajtatok fog röhögni mindenki!"

Nyomozás indult hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt, tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Morvai Attila elmondta, egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak és jelenleg is tanúkihallgatásokat tartanak az ügyben, hogy néhány órával az eset után, a lehető legrövidebb idő alatt tisztázzák, mi is történt. A BRFK sajtóügyeletesének korábbi tájékoztatás szerint a két férfi a kihallgatás után távozhatott a rendőrségről.

"Nagyon sajnálom a történteket. Aki ismer, tudja, hogy a személyiségemtől milyen idegenek az ilyen esetek" - áll abban a nyilatkozatban, amelyet Kósz Zoltán a személyével kapcsolatos médiareakciókra válaszul juttatott el péntek este a távirati irodához.

"Pénteken egy rendezvényről tartottunk haza a barátaimmal. A hét személyre levizsgáztatott autómban heten ültünk, a vezető én voltam. Megállítottak a rendőrök és az igazoltatást követően 4 alkalommal megszondáztattak, mind a négy esetben negatív eredménnyel. Ennek ellenére úgy döntöttek, elvisznek vérvételre, amely ellen tiltakoztam a 4 negatív szondaeredményre való tekintettel. Szóváltás alakult ki az utasaim, a rendőrök és köztem" - részletezte a történteket az olimpiai bajnok vízilabdakapus, aki ezzel zárta nyilatkozatát: "Remélem, hogy a nyomozás során megállapítják, ki milyen mértékben volt felelős az ügyben."

A vízilabdaszövetség az Indextől értesült azt esetről. Ambrus Tamás, a PVSK-Füszért vezetőedzője és a pécsi vízilabda egyik irányítója felfüggesztette Kósz Zoltán és Petőváry Zsolt játékjogát. "Nem játszanak a csapatban, amíg nem tudjuk meg pontosan, mi történt" – nyilatkozta az MTI-nek Ambrus Tamás. "Nem vagyok hajlandó azonosulni ilyen cselekedetekkel, nem erről szól a pécsi vízilabda. Nem szeretném, ha bárki összemosná a történteket azzal a munkával, amit Pécsett elkezdtünk, ahol sikerült három év alatt nemzetközi szintű csapatot kialakítani."

Kósz Zoltán tagja volt a 2000-ben olimpiai bajnoki címet nyert vízilabda-válogatottnak. Ő volt a magyar együttes csapatkapitánya, első számú kapusa. Ezen kívül részt vett az 1988-as és a 96-os játékokon is.

1997-ben Európa-bajnok, 1999-ben Világkupát nyer a válogatottal. Hosszú évekig volt a Vasas majd az FTC kapusa, külföldön pedig a Mladost Zagreb együttesében szerepelt, de klubszinten nem tudott a válogatotthoz hasonló sikereket elérni.

Jelenleg a Pécs csapatában játszik még, emellett a női vízilabda-válogatott másodedzője.

A 42 éves Petőváry 2004 óta a PVSK-ban játszik. Korábban egy VB és Világkupa bronzérmet, magyar bajnokságot, Magyar Kupa-győzelmet, magyar és olasz gólkirályságot és 220-szoros válogatottságot gyűjtött be.