Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az amerikaiak a legkövérebbek

2004.02.07. 12:29
Csaknem kétszázmillió túlsúlyos él az Egyesül Államokban, négy milliónak pedig több mint ötven kiló a súlyfeleslege.
Leleplező statisztikai adatok azt mutatják, hogy amerikaiak feltehetően a világ legkövérebb népe: a 290 millió amerikai állampolgárnak csaknem kétharmada túlsúlyos. Közülük négy millióan szélsőségesen elhízottnak minősülnek - több mint ötven kiló a súlyfeleslegük.

A legújabb statisztikai adatok szerint a túlsúlyossággal összefüggő betegségek csupán az adófizetőknek évente - 31 milliárd eurót kitevő - 39 milliárd dollárjába kerülnek, az elváltozással kapcsolatos összes egészségügyi kiadások pedig elérik az évi 75 milliárd dollárt. Az Egyesült Államokban évente 90 ezer ember hal meg olyan rákos megbetegedésben, amelynek kedvez, vagy amelynek éppen előidézője a túlsúly.

Kalóriák a tévéből Statisztikusan szemlélve az átlagos amerikai polgár naponta az egészségesnek ítélt kétezer kalória helyett 2680 kalóriát fogyaszt. Sehol másutt a nyugati világban nem híznak el annyira gyerekek, mint Amerikában. Az észak-karolinai egyetem által készített felmérés szerint a tíz- és húszévesek soraiban leginkább a fekete bőrű afroamerikaiak, s legkevésbé az ázsiai származásúak híztak el.

Ma már az a helyzet, hogy az egy évnél fiatalabb amerikai gyerekek kétharmada naponta kap bonbont vagy más édességet - derült ki egy bébiétel-gyártó felkérésére egy tekintélyes texasi intézet által készített felmérésből. Eszerint a 19-24 hónapos kicsinyek negyede naponta fogyaszt limonádét és hot dogot, egy ötöde sült krumplit és 11 százaléka pizzát. Nagyon sok kis gyermek szobájában ott áll a televíziós készülék, amelynek képernyőjén a reklámokban egymást követik a nyalánkságokat majszoló aranyos csöppségek.