Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kőzápor üldözi a dél-afrikai nőt

2004.08.04. 23:02
Miután az 58 éves Miyi Songit rettegő családja és szomszédai elzavarták falujából Lombaniból, harminc kilométerrel távolabb, a Malamulele közelében található Nombelaniban élő rokonaihoz költözött, de a hulló kövek oda is követték őt.
"Azt gondoltam ott biztonságban leszek, de a kövek oda is követtek és lejárattak." - nyilatkozta limpopó asszony a News24 afrikai hírportálnak. Songi úgy vélte, egy zimbabwei nő átkozta meg, akitől hitelbe ruhát vásárolt, amit végül nem fizetett ki.

A rendőrség a spiritisztát ajánlotta

Amikor a probléma először jelentkezett Lombaniban, családja értesítette a rendőrséget.

"Egész éjszaka a helyszínen voltunk és láttuk, hogy úgy zuhognak a kövek, mint az eső." - közölte a vembei rendőrség szóvivője Ailvej Musavhanamadi. "Bejártuk a környéket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem szándékosan dobál valaki köveket a tetőre, de nem találtunk senkit." - tette hozzá.

A rendőrség ezután azt tanácsolta a családnak, hogy spiritiszta médiumokkal konzultáljanak a jelenségről. Songi családja azonban kidobta a megátkozott nőt, aki férje családjához költözött, de két nappal később ott is záporozni kezdtek a kövek.

A szomszédot arcon találta

"Nagyon megijedtünk a tetőnkre hulló kövek süvítő hangjától. Pár embernek sikerült bemenekülnie, bár az ablakok csukva voltak." - mondta az elátkozott nő anyósa Mtavini Silaluke. Ő és férje Mbazima Songi szobájába siettek, akit annyira zavarba hozott az eset, hogy azonnal csomagolni kezdett és pár követ is magával készült vinni.

"Amikor megkérdeztük mi történt, csak annyit mondott, hogy megint kezdődik." - idézte fel a történteket Mbazima.

A család egybehangzó beszámolói szerint ekkor hirtelen a szobában is záporozni kezdett a kő és ők sikítva fedezékbe menekültek. Kirohantak, ahol a szomszéd, Mamaila Baloyi elmondta, hogy őt arcon találta egy kő.

Songi miután elárulta nekik, hogy egy zimbabwei kereskedő átkozta meg őt, majd ismeretlen helyre távozott.

A szakértők szerint van megoldás

Dr Eric "Hlatikhulu" Ngobeni limpopó szangoma úgy vélekedett, hogy ilyen átkok lehetségesek és azt javasolta a családnak, hogy egy kérjenek fel egy erősebb szangomát, aki leveheti az átkot. Azt tanácsolta továbbá, hogy Songi keresse meg a kereskedőt, kérjen bocsánatot tőle, és fizesse ki a ruhát.

Dr Elija Mtileni, a Bethesda Keresztény Egyház vezetője a démoni szellemeket tette felelőssé a jelenségért és úgy vélte csak olyasvalaki oldhatja meg Songi problémáját, akit megáldott az Isteni Szentlélek.