Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Póznát nyelt a titokzatos texasi kráter

2008.05.10. 13:10
Lezárták a texasi Daisetta városában annak a kráternek a környékét, amelyik szerdán keletkezett. Jelenleg 80 méter mély és 275 méter átmérőjű, de nem lehet tudni, tovább nő-e a mérete. Az utóbbi negyven évben ez a harmadik hasonló eset.

Geológusok szerint úgy tűnik, hogy vízszintesen és mélységében is megállt a texasi Daisetta városában keletkezett hatalmas gödör tágulása. A föld szerdán nyílt meg az amerikai szövetségi állam Liberty megyéjében. Az utolsó mérések szerint 80 méter mély és 275 méter átmérőjű volt a kráter.

Szerdán, amikor süllyedni kezdett a talaj, még 6 méteres volt, aztán hihetetlen gyorsasággal mélyülni, tágulni kezdett, majd elnyelt több teherautót, kocsit, póznát valamint kábelt. A hatóságok egyelőre nem rendeltek el kilakoltatást a környező épületekből. "Lehet, hogy stabilizálódik, de az is lehet, hogy rövidesen beomlik az egész, és ki tudja, milyen mély lesz ez az irdatlan nagy üreg" - mondta egy szakértő a helyszínen.

A tűzoltóság szerda óta lezárva tartja a kráter környékét, pénteken azonban lehetőséget kaptak a település lakói, hogy közelről is megtekintsék természeti képződményt, számolt be a helyi lap.

Az ezer lakosú város egy sórétegen fekszik, ez lehet az oka annak, hogy az elmúlt negyven évben harmadszor keletkezik hatalmas kráter a földben, bár a geológusoknak ezt most még nem sikerült bizonyítaniuk, írja a Wikipedia. Először 1969-ben nyílt meg a föld Daisetta-ben, majd 1981-ben újra, utóbbi egy nagyobb, 76 méter széles és 9 méter mély kráterré nőtte ki magát, majd feltöltődött vízzel, tóvá alakult.