Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Pontot tett a restaurátorok vitájára a kõműves

2006.06.07. 12:34
A 2010-es európai kulturális fõvárosi címre készülõ Pécsen egy kõműves fejezte be az évszázadok munkáját. A felújítás alatt álló Zsolnay Múzeum homlokzatáról a szakember egyszerûen leverte egy reneszánszkori festmény maradványait, amelynek megmentési módjáról a restaurátorok hosszabb ideje nem tudtak dűlõre jutni.

Félreértette a restaurátor utasításait az a kõműves, aki a vakolattal együtt leverte a pécsi Káptalan utcai épület faláról a Fájdalmas Krisztus nevû falfestményt - adta hírül a HavariaPress. A hírügynökség megfogalmazása szerint a munkásember egy felbecsülhetetlen értékû mûalkotást semmisített meg a Zsolnay Múzeum felújítási munkálatai során.

Szabad szemmel nem látszott

Kovács Orsolya muzeológus szerint viszont a vakolási munkáknak már csak egy szabad szemmel nem érzékelhetõ kép esett áldozatul. A múzeum homlokzati fülkéjében lévõ falfestmény, amely az épületen található reneszánszkori munkák egyike volt, az elmúlt évtizedekben annyira megrongálódott, hogy a tulajdonképp csak fényképek alapján lehetett tudni, hogy létezett. A múzeum dolgozója az Indexnek azt mondta: a kép rekonstrukciójának módjáról maguk a restaurátorok is vitáztak, de a közönség számára élvezhetõ helyreállításho mindenképpen újrafestés kellett volna. A Zsolnay Múzeum épülete korábban klasszicista homlokzatot is kapott és az 1950-es években is jelentõsen "megdolgozták". Kovács Orsolya szerint a falfestmény ügye leginkább a magyar mûemlékvédelem állatorvosi lova: vagy "ráülnek minden kõre", vagy hagyják megsemmisülni, kiegyensúlyozott szakmai közép út alig létezik.

11 milliárd van a Zsolnay Negyedre

A hírügynökség szerint Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértõje úgy vélekedett, hogy a vakolási akcióhoz fogható vandalizmussal, ilyen súlyú műemlékrongálással még nem találkozott. A felelõsség kérdésének megállapítása folyamatban van, szakértõk szerint a mûalkotás talán helyreállítható. Pécs 35 milliárdos összköltségvetésû kulturális fõvárosi pályázatából 24 milliárdot három beruházásra költenek. A Zsolnay gyár mûemléképületeit 11 milliárd forintért újítják fel, ahol a tervek szerint a Zsolnay Kulturális Negyed mûködik majd. A több mint nyolcszáz éves, több kor építészeti stílusát magában õrzõ épületet áprilisban kezdték felújítani. A több százmilliós költségvetésû munkálatokat építészek, restaurátorok irányításával végzik, s ha elkészül, a világhírû Zsolnay-porcelánoknak ad majd otthont.