Valér
2 °C
8 °C

Törökországba hurcolt kisfiúról tárgyalt a magyar külügyminiszter

2004.11.30. 17:21
A török külügyminiszter reményei szerint hamarosan megoldódhat a nyáron anyja akarata ellenére Törökországba hurcolt Tüysüz Mehmet Károly ügye. A magyar kisfiú sorsáról Somogyi Ferenc külügyminiszter tárgyalt Ankarában.

Az anyja akarata ellenére nyáron Törökországba vitt magyar kisfiú ügyét is felvetette Somogyi Ferenc külügyminiszter Ankarában, amikor török partnerével, Abdullah Güllel tárgyalt. A török külügyminiszter válaszában szerint "lépéseket tettek" a kiskorú Tüysüz Mehmet Károly felkutatása érdekében. Gül bízik az ügy kedvező kimenetelében.

A hét és fél éves kisfiút török állampolgárságú apja még a nyáron az anya, Papp Edina akarata ellenére Szegedről Törökországba vitte, majd arra kérte az asszonyt, mondjon le a gyermekről. A szegedi rendőrkapitányság augusztusban indított nyomozást az ügyben. A kisfiú hollétéről azóta sincs biztos információ.

Polgár Viktor utalt egy közelmúltbeli hasonló esetre, amikor a hároméves Raskó Szofi és édesanyja, Raskó Emese hazatérési igazolványuk ellenére augusztustól októberig nem jöhettek vissza Törökországból, és két hónapot az ankarai magyar nagykövetségen töltöttek. A szolnoki kislányt az év elején török állampolgárságú apja szintén az édesanya tudomása és engedélye nélkül vitte Törökországba.