Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Nyolcszáz kutya nyomorgott egy kis házban

2008.03.13. 12:57
A lakossági bejelentés nyomán kiérkező állatvédők és rendőrök nyolcszáz kutyát találtak egy kutyatenyésztő házában Tucson külvárosában. Az egymás hegyén-hátán élő állatokat idős gazdáik rendesen etették, de már képtelenek voltak tisztán tartani a házat a rengeteg kutya után. Az állatok egyelőre menhelyre kerültek, hamarosan örökbe adják őket.

A kiérkező állatvédők és rendőrök csaknem nyolcszáz kutyát találtak Tucson külvárosában egy házban, amelynek idős tulajdonosai már nehezen tudtak gondoskodni a rengeteg állatról, írja az AP. Főleg kistermetű kutyák, például csivavák, terrierek és pomerániai törpespiccek éltek a házban. Az ügyben eljáró Pima megyei seriff-helyettes hozzátette, hogy a kutyák mellett madárketrecekben még nyolcvankét papagájt is találtak.

"A ház kétségtelenül borzalmas állapotban volt, mindenhol állati vizelet és ürülék volt. Különösen a konyhában és a hálószobában volt kibírhatatlan a bűz" - mondta Jenny Rose, az egyik résztvevő civil szervezet szóvivője. "De csak el kell képzelni, nyolcszáz kutya egy egyszintes külvárosi házban. Úgy éltek ott mint a heringek. A körülményekhez képest egyébként egész jó állapotban szállítottuk el őket."

Az állatvédők elmondása alapján egyébként az állatok gazdái megdöbbentő módon elég élelmet biztosítottak a kutyáknak. Az idős házaspár egyébként tenyésztette a kutyákat, a hatóságokat is egy olyan asszony értesítette, aki még március elején vásárolt tőlük egy csivavát és megdöbbent a házban uralkodó állapotokon. Az idős házaspár az eljárás során végig együttműködtek a hatóságokkal. Egyelőre nem emeltek ellenük vádat, de a seriff-helyettes elmondása alapján még tart a nyomozás.

A kutyák egyelőre tucsoni menhelyekre kerültek. Kilencvenhat állatot még hétfőn, a maradék hétszázat pedig szerdán szállították el. Néhány vemhes kutya egyébként a nagy izgalomban út közben ellett meg a teherautókban. Hamarosan az összes állatot felajánlják örökbefogadásra, mondta Rose, aki hozzátette, hogy egy phoenixi szervezet jelezte is, hogy elhelyez majd száz állatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!