Olivér
4 °C
8 °C

Pénzmosáshoz nem jók az NBH lehallgatásai

2004.07.02. 09:50
A Blikk értesülése szerint nem használhatók fel Kulcsár Attila telefonlehallgatásának jegyzőkönyvei egyetlen, a brókerügyben jelenleg folyó büntetőeljárásban sem. Az ügyészség körlevele szerint az objektumvédelem céljából elrendelt lehallgatások anyaga kizárólag az eredeti célhoz kapcsolódó ügyekben vehető figyelembe. Bácskai Jánost, a maffiaellenes központ felfüggesztett vezetőjét viszont épp ezekre a lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva ítélték el első fokon.
Kulcsár Attilát a Fővárosi Főügyészség ügyészei előtt folyó kihallgatásain részletesen kérdezték Bácskai Jánosról, a vádhatóság ugyanis a 20 milliárdos sikkasztással gyanúsított volt brókertől várja, hogy terhelő vallomást tesz a tábornokra. Ellenkező esetben ugyanis másodfokon felmentő ítélet várható az ügyben.

Objektumvédelemre kérték

A Blikk információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal a K&H Bank objektumának védelme céljából kért engedélyt az igazságügy-minisztertől Kulcsár Attila telefonjainak lehallgatására tavaly júniusban, közvetlenül Szász Károly, a PSZÁF elnökének megtámadása után. Egy, a Legfőbb Ügyészség által nemrég kiadott körlevél azonban leszögezi: az objektumvédelem céljából elrendelt lehallgatások anyagait csak azokban a büntetőeljárásokban használhatják fel, amelyek a megnevezett objektum védelméhez kapcsolódnak. Tehát a bank ellen irányuló rablótámadás, vagy terrorakció miatt indított nyomozás során felhasználhatók bizonyítékként a jegyzőkönyvek, de sikkasztási, pénzmosási vagy államtitoksértési ügyben már nem.

Bácskainál mégis használták

A napilap értesülései szerint ezzel magyarázható, hogy Kulcsár Attilát az őt kihallgató ügyészek részletesen kérdezték Bácskai Jánosról. A vádhatóság a volt brókertől ugyanis azt várja, hogy olyan terhelő vallomást tesz a tábornok ellen, ami kiváltja majd a bizonyítékként - a hatályos törvények szerint - nem használható lehallgatási anyagokat. Bácskai Jánost a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa február végén hivatali visszaélés miatt lefokozásra ítélte, ugyanakkor a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól felmentette. Az ítélet indoklásakor az eljáró bíró bizonyító erejűnek nevezte a Kulcsár és Bácskai János telefonbeszélgetéseinek lehallgatásairól szóló jegyzőkönyveket. Az NBH-nál az Index érdeklődésére azt mondták, hogy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?