Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Brutális kullancstámadás Ausztriában

2001.05.09. 10:29
Kétszázhetven kullancsot szedtek ki egy osztrák kislányból. A 11 éves Tamara egy patak partján napozott gyanútlanul, amikor a "támadás" érte. Mivel idejében megkapta a védőoltást, élete nem forgott veszélyben, az orvosok szerint azonban példátlan az eset.
Egy osztrák kislányt a szó szoros értelmében megtámadtak a kullancsok úgy, hogy a mama 70 vérszívó kiszedése után kórházba vitte a gyereket, ahol három orvos két óra alatt még további több mint 200 darabot távolított el testéről és fejbőréből.

A szerdai osztrák lapok beszámolói szerint a 11 éves Tamara Horner egy kerékpáros kirándulás után heveredett le egy patak partján lévő virágos rétre napozni. Mire hazaért, hányingere volt, viszketésre panaszkodott, s mamája elrémülve látta meg a számtalan kullancsot a gyerek testén. Először maga próbálkozott a veszélyes betegségeket terjesztő állatkák eltávolításával, ám 70 darab után a linzi kórházba vitte a gyereket, ahol az orvosok példátlannak minősítették az esetet.

Tamara idejében megkapta a kullancs elleni oltást, így élete nem forgott veszélyben, és a hosszadalmas procedúra után hazaengedték. Továbbra is megfigyelés alatt áll azonban, mivel az oltás az ugyancsak kullancsok által terjesztett Lime-kór ellen nem nyújt védelmet, azt csak antibiotikummal lehet és kell idejében kezelni.

Ausztriában az időjárási viszonyok miatt idén a kullancsok tömeges megjelenésével számolnak a szakértők.