Konrád
8 °C
26 °C

Kiirthatatlan kullancsok

2001.05.23. 15:34
Az enyhe tél miatt Magyarországon is elszaporodtak a kullancsok. Invázióról nem lehet beszélni, de a kutyások életét nagymértékben megnehezítik az élősködők, kedvenceikből naponta öt-hatot is ki kell szedniük. A vérszívó rovarok már nem csak a Dunántúl erdőiben, hanem a nagyvárosok parkjaiban is elszaporodtak.
Jelentős mértékben elszaporodtak a kullancsok Magyarországon, de invázióról nem lehet beszélni - nyilatkozta az Indexnek Kiss Zsuzsanna, a Szent István Egyetem állatélettani tanszékének docense. Az enyhe időjárás miatt az élősködők átteleltek, emiatt nagyobb számban jelentek meg főként bokros, erdős területeken.

A kutyatartók nem örülnek

Kullancs
A kutyások nem örülnek a rovarok elszaporodásának, mert állataikból nap mint nap egyre több élősködőt kell kiszedniük. Egy fiatalember az Indexnek elmondta, rendszeresen jár a Dunántúlra horgászni, az utóbbi hónapokban kutyájából 5-6 kullancsot is el kell távolítani naponta. Az erdős területek mellett a városokban is egyre több vérszívó található, már a budapesti parkokban is szép számmal gyűjtik össze őket kedvenceink.

Kiss Zsuzsanna ezt azzal magyarázta, hogy teljesen felborult a kullancsok eddigi földrajzi eloszlása. Régebben a hegyes vidékekre, valamint a nyugati országrészekre voltak jellemzők, ma már a Hortobágyon és a városok parkjaiban is szép számmal megtalálhatók. A kutyák különösen veszélyeztetettek, mert előszeretettel bóklásznak a bokrok közelében, a leveleket megmozgatva pedig rájuk ugranak a rovarok.

Nem megoldható az irtásuk

Néhány éve a Dunántúlon kezdeményezték az irtásukat egyes parkokban. Helikopterrel nem megoldható a permetezés, mert nem a fákon, hanem az aljnövényzeten élnek. Csak motoros permetezőkkel léphetnének fel ellenük hatékonyan, de a nagy területek miatt ez gyakorlatilag megoldhatatlan, és jelentős anyagi ráfordításra lenne szükség.

Az országban átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártyagyulladást okozó vírussal, de van ellene hatékony védőoltás. A kullancsok által terjesztett baktérium, a Lyme-kór ellen nem lehet védekezni, viszont az általa okozott betegség gyógyítható. Ha erdős bokros területre mennek az emberek kirándulni, érdemes zártan öltözködni, hogy minél kisebb támadási felület adjanak a kullancsoknak.

Kétszázhetven kullancs a kislányban

Az elszaporodott kullancsok miatt májusban volt egy nem mindennapi eset Ausztriában. Egy tizenegy éves kislányt a szó szoros értelmében megtámadták az élősködők, kétszázhetven kullancsot kellett kiszedni testéből.