Auguszta
-3 °C
2 °C

Betiltotta a X. kerület a nemzetközi kutyakiállítást

2004.01.27. 13:39
Az utolsó pillanatban megtiltotta a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete által a hétvégére szervezett nemzetközi kutyakiállítást kispest jegyzője. A MEOE vezetője a Magyarországra hívott külföldi kutyatulajdonosok miatt nemzetközi botrányt ígér.
Kétségessé vált, hogy a MEOE, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete megrendezheti-e a hét végén a nemzetközi kutyakiállítását. A Hungexpo területére szervezett eseményt a kispesti önkormányzat ugyanis betiltotta. Nagy István, a MEOE elnöke hivatalnál fellebbezett a döntés ellen, mivel a határozatot jogszerűtlennek tartják.

Hogy mi áll a betiltás háttérében, arról a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri főtanácsadója, Akácz Béla elmondta: egy hat évvel ezelőtt életbe lépett rendelet szerint a kiálítások megrendezéséhez vagy az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézettől, vagy a MESZSZ-től, a Magyar Ebtenyésztők Szervezeteinek Szövetségétől kell beszerezni az engedélyeket. A MEOE viszont nem szerezte be a szükséges papírokat, ezért Akácz jogszerűnek tartja az önkormányzat határozatát.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a nemzetközi ebtulajdonosi szövetség, az FCI viszont nem a MESZSZ-t, hanem még mindig a MEOE-t tekinti a magyar ebtenyésztők hivatalos testületének. Nagy István szerint a Magyarországra hívott külföldi kutyatulajdonosok miatt óriási botrányra lehet számítani.

Az Index próbálta megszólaltatni a MEOE és a MESZSZ vezetőit, a kispesti önkormányzat tiltó határozatát kiadó Szarvasi Ákost, ezidáig mindhiába.