Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

'Ez egy kutyamengele'

2006.02.22. 14:54
Kutyabarátok önkéntes segítőket várnak a soproni kutyatelephez, ahol pokoli állapotok uralkodnak már jó ideje. Az állatvédők tudják, hogy hivatalosan csak az önkormányzat intézkedhet a kutyák érdekében, de szerintük a Btk. 30. paragrafusa megengedi, hogy "végszükség" esetén önkéntesek bemenjenek a magánterületre.

Felháborodott állatvédők megpróbálnak segíteni a Sopron külterületén lévő telep embertelen körülmények között tartott kutyáin, a törvényre hivatkozó, jogászi tanácsokra támaszodó kutyabarátok saját véleményük szerint behatolhatnak a tenyésztő tulajodnában lévő területre. Az akciót Harcsás Márta, a Kutya újság főszerkesztője, az ATV Ebugatta című műsorának vezetője szervezi, ő jelentette fel a rendőrségen Őrsi Andrást, aki állítólag többszínű mudik kitenyésztésével kísérletezik évek óta.

Önkéntes segítőket várnak


Képek: dogheart.hu

Harcsás Márta arról tájékoztatta az Indexet, hogy önkéntes segítőket várnak a kutyatelephez, hogy enni és inni adjanak a fertőzésveszélyben élő, láncravert, gondozatlan és elvadult kutyáknak; ehhez itató és etető tálakra, kutyaeledelre is szükségük van. Arra azonban figyelmeztetett, hogy senki ne próbáljon egyedül közeledni a kutyákhoz, inkább csatlakozzanak a soproni állatvédőkhöz, ugyanis sok kutya annyira elvadult, hogy veszélyesek lehetnek az emberre. Emellett várják menhelyek és magánemberek jelentkezését is, a kutyák jövendő örökbefogadásához - bár azzal tisztában vannak, hogy a kétszáz kutya közül sokat el kell majd altatni, mert menthetetlenek.

Harcsás szerint tűrhetetlen, hogy sem az önkormányzat, sem az ÁNTSZ nem tett korábban semmit a telepen uralkodó állapotok felszámolására, pedig az utóbbi években nagyon sok lakossági bejelentés érkezett a kutyák érdekében.

"Kutyamengele"

A rendőrségi feljelentés után tartott február 13-i házkutatás megdöbbentő eredményt hozott, a tenyésztő soproni lakásán hatvanegy kutyatetemet találtak különböző fagyasztóládákban. A rendőrség időközben utasította a városi főállatorvost a közegészségügyi intézkedések megtételére, és felszólították a Polgármesteri Hivatal jegyzőjét, hogy zárolja a telepet.

Az állatvédők tudják, hogy hivatalosan csak az önkormányzat intézkedhet a kutyák érdekében, de Harcsás Márta szerint a Btk. 30. paragrafusa megengedi, hogy "végszükség alapján az önkéntesek bemenjenek a területre a fegyelmező részleghez, ahogy ez a kutyamengele nevezi telepét". Harcsás úgy fogalmazott, hogy a kutyák érdekében akár országos aláírásgyűjtést is kezdeményeznek, de akár tüntetést is szerveznek ha kell.

Magánakció, birtokháborítás

A támadások kereszttüzében álló "hályogkovács" tenyésztő kedden úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy valakik szeretnék mindenképp megakadályozni őt Magyarországnak egyedülálló hírnevet hozó kísérleteiben, és hogy a botrányt keltők "nem látják a fától az erdőt". Őrsi, aki 22 éves korában tájfutó magyar bajnok volt, saját véleménye szerint elbír a kutyákkal, és sportolói kitartásának köszönhetően meg fogja magát védeni.

Az Index megkérdezte a rendőrséget is a kutyabarátok akciójáról és a köztük, illetve a 62 éves tenyésztő között esetlegesen várható incidensről. A megyei rendőrkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az állatvédők esetleges tevékenysége magánakciónak számít, és hogy a kerítés nélküli területen lévő kennelekbe vizestálakat berakó aktivisták a maguk belátása szerint cselekedhetnek. A birtokháborítás pedig elsősorban önkormányzati hatáskörbe tartozó szabálysértés.