Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Felkamerázott kutyákat küld a brit rendőrség a tűzvonalba

2005.02.23. 15:46
Képet és hangot közvetítenek majd a veszélyes területekről a brit rendőrkutyák a közeljövőben egy, a napokban bemutatott fejlesztésnek köszönhetően. A kutyáktól kapott adatokat a biztonságos fedezékben lévő akcióvezetők elemzik, és ha szükséges, csak a felderítés befejezte után indítják meg a támadást.

Hi-tech kamerákat szerelnek Angliában a legjobban képzett rendőrkutyákra, hogy a beláthatalan épületek veszélyes zugait át tudják vizsgálni anélkül, hogy az állomány tagjainak életét kockáztatnák. A FIDO névre keresztelt, rádióadóval fölszerelt szerkezeteket a kutyák fejére rögzítik, így az észrevétlen lopakodásra betanított állatok szemszögéből deríthető fel egy-egy veszélyes bűnözőktől hemzsegő terület. A készülék infravörös tartományban is lát, így éjszakai bevetéseken is hasznát vehetik a bátor kutyáknak.


Fotó: EPA

A kamera által közvetített képet és hangot a biztonságos fedezékben lévő akcióvezetők elemzik, és ha szükséges, csak a felderítés befejezte után indítják meg a támadást. A northumbriai rendőrségnél tesztelt módszer a veszélyes szituációk megbízható megoldása lehet a közeljövőben, írja a Scotsman.com.

"A kutyákat egyáltalán nem zavarja a fejükre erősített szerkezet, teljesen normálisan tudják feladataikat végezni" - nyilatkozta Glen Bland őrmester, a kutyakiképzők vezetője. Ezek a rendőrkutyákat akkor lehet majd bevetni, ha alapos okkal feltételezhető, hogy az adott szituációban fegyveresek veszélyeztetik a polgárok, vagy a rendőrök életét. "Ők a legjobbak. Képesek csupán kézjelzések alapján átkutatni egy helyiséget."

A módszer korábban is létezett már, de a jelenlegi kamerák és akkumulátorok negyedakkora tömegűek, ezért a kutyák nem fáradnak el olyan hamar, mint a korábban használt eszközök esetében, írja az újításról a BBC. A kamerák továbbfejlesztett optikája és érzékelője is tisztább, biztosabban elemezhető képet nyújt, így várhatóan egyre több esetben vetik majd be ezeket a speciálisan felszerelt állatokat.