Bernadett
-2 °C
4 °C

Magyar öregasszony gyilkolt a biztosítási kötvényért

2006.05.23. 11:48
Többmillió dolláros biztosítási csalási ügyben nyomoznak a Los Angeles-i rendőrök. A gyanú szerint két idős nő hajléktalanokra kötött életbiztosítást, akiket aztán halálra is gázolt. A gyanúsítottak egyike magyar származású, áldozatait is a magyar közösségben kereste.

Legalább két embert gyilkolt meg két idős kaliforniai asszony, hogy pénzre váltsák áldozataik biztosítási kötvényeit. Az egyik vádlott, a 73 éves, magyar származású Olga Rutterschmidt a Washington Post értesülései szerint Los Angeles magyar templomaiban vadászott áldozatokra.

Többször is lecsaphattak

A legalább 2.2 millió dolláros (több mint 450 millió forintos) biztosítási csalási ügy meglehetősen bonyolult. A rendőrség adatai alapján a két nő, Rutterschmidt és 75 éves társa, Helen Golay legalább két hajléktalan férfira kötött életbiztosítást, aminek ők maguk voltak a kedvezményezettjei. A hajléktalanok aztán cserbenhagyásos gázolásokban vesztették életüket. Az első áldozat 1999-ben, a másik 2005-ben vesztette életét.

A rendőrök a múlt héten letartóztatták a két nőt, mivel attól tartottak, hogy egy újabb áldozatuk élete is veszélybe került. Gyanújuk szerint még több áldozatuk is felbukkanhat, valószínűtlennek tartják, hogy hat év alatt csupán kétszer öltek.

Véletlenül buktak le

A nyomozást véletlenek is segítették. A két, külön kezelt cserbenhagyásos gázolást vizsgáló nyomozók véletlenül találkoztak egy megbeszélésen. Egyikük éppen arról mesélt, hogy egy cserbenhagyásos baleset áldozatának holttestéért két olyan nő jelentkezett, akik nem voltak a rokonai, mégis mindenféle papírokat követeltek a rendőröktől. A másik ügy vizsgálója erre felkapta a fejét, mivel ő is hasonló ügyön dölgozott. Mint kiderült, mindkét esetben Rutterschmidték vették fel a biztosítási pénzeket.

A nyomozók most az elmúlt évek összes cserbenhagyásos gázolását átvizsgálják, írja a Post. A hatóságok megkezdték a két gyanúsított megfigyelését is, és látták, hogy egy idős emberrel mindenféle iratokat írnak alá, majd egy bankhoz hajtanak. Mivel attól tartanak, hogy az idős biztosítási csalók újra lecsaphatnak, őrizetbe vették őket.

Két évig kitartották áldozataikat

A Washington Post értesülései szerint Helen Golay régebben a biztosítási szakmában dolgozott. A két gyanúsított egyszerű módszerrel dolgozott, hajléktalan áldozatokat kerestek maguknak, akikre saját kezességükkel biztosítást kötöttek. Mivel a kaliforniai törvények szerint az életbiztosítások két éven belül szabadon felmondhatóak, az átmeneti időszakra lakást béreltek későbbi áldozataiknak, akiket ezután halálra gázoltak.