Lukrécia
13 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Aukcióra viszik az Orbán-kormányról készült festményt

2004.05.13. 18:28
25 millió forintos kikiáltási áron kínálják június 1-je és 30-a között Róth István "Millenniumi magyar kormány a Korona évében" című hatalmas olajfestményét. Az internetes árverésen tíz kortárs képzőművész képeire lehet licitálni. Ha az Orbán Viktor és Torgyán József főalakjaival elhíresült festményre nem lesz vevő, festő bepereli a magyar államot szerződésszegés miatt.

Internetes aukción licitálhatnak a vevők Róth István "Millenniumi magyar kormány a Korona évében" című, hatalmas olajfestményére, amelyet 25 millió forint kikiáltási áron kínálnak június 1-je és 30-a között, hangzott el csütörtökön az árverést lebonyolító belvárosi Inter Galériában tartott sajtótájékoztatón.

Lagzi Lajcsi terrakotta

Az 1993 óta működő Inter Galéria eddig nyolcvan kiállítást rendezett százhúsz művésznek, mondta Lapu Mihály, a kiállítóterem és aukciós ház vezetője. A csütörtöktől látható Inter Art kiállítás tíz kortárs festő alkotásaiból nyílt meg, közöttük Róth István több műve is megvásárolható. "Csiky László Lagzi Lajcsiról készült terrakottaszobrára licitálhatnak a vevők" - mondta Lapu Mihály, és hozzáfűzte, a júniusi on-line árverés biztosan nagy port ver fel a Róth-festmény előtörténete miatt.

"Barátok lévén ismertem meg Róth Istvánt, hallottam róla, hogy a magyar állam - név szerint Nemeskürty István volt millenniumi kormánybiztos - által megrendelt, de soha át nem vett, ki nem fizetett festményét a parlament előtt akarja elégetni. Úgy éreztem, kár lenne érte, ezért szeretnénk elárverezni. Jó volna, ha a kép Magyarországon maradna, nem kerülne spekulációs céllal vásároló tulajdonoshoz. Végül is egy megismételhetetlen történelmi pillanatot ábrázol, monumentális formában" - fejtette ki a galéria tulajdonosa.

Bepereli az államot

Róth István elhatározta, ha nem jár eredménnyel az árverés, bepereli a magyar államot szerződésszegésért, szögezte le Lapu Mihály. A 2,60 x 5 méteres, óriási vásznon középen egymás mellett mosolyog Torgyán József és Orbán Viktor, mögöttük félkaréjban állnak a kormány tagjai, előttük két puttó játszadozik a korona, jogar és palást előtt. "Nem puttóknak szántam őket, ők a jövő nemzedék - magyarázta a festő -, egyikük óvja a koronát, az ország ékességét, a másik a hiányosságokon igazgat."