Langerhans-szigeteki utazás

2000.04.03. 22:48
Egy háromfős Index különítmény leszállt a hétköznapok szellemvasútjáról, hogy meglátogassa a Vidámparkot, ahol vidámság az úr, és a gyorsulási erő, és a DiscoHits '87, és a dodzsem és az eső.

Rákérdez a kolbászra
1. Bolondok napja van, és tényleg sok a gyerek, csak nem annyi, amennyinél többet el ne tudnék képzelni. Május elsejére gyúrnak minden bizonnyal. Valesz, Etele és én a Gundel előtt átmászunk pár luxusautó tetején, az Állatkertnél belevakuzunk az elefánt ormányába, majd gyanútlanul belegyalogolunk a sűrű sültkolbász szagba, és kiderül, hogy éhesek vagyunk.

A sültkolbász szag forrása egy beszögellés, ahol faszén-parázson Magilla Gorilla forgatja a húskészítményeket. Valesz rákérdez a kolbászra. Magilla azt mondja: nincs remény, kolbász csak egy óra múlva lesz. No business, no cry.

Szőke hercegek
Két perccel később Etele bugmesterrel egy-egy főtt kukorica és sósperec felett röfögünk. Valesz eközben újabb sültkolbász lelőhelyet fedez fel. A vattacukorról beszélgetünk, a barna sörtől az élet megszépül. Beül mellénk két kretén és szakadni kezd az eső.

2. A Nagycirkusz ajtajában vörösre röhögjük magunkat a Zapashny fivéreken. Edgard és Askold, a két szőke vitéz. Rövid vízió: jön a világhírű tigrisszám, de megszólal egy mobiltelefon, ettől felkapják a vizet az állatok, vágás, hosszú szőke hajtincsek a fűrészporban.

Mindenki nyúl
3. Bekúszunk a Vidámparkba a csövek között. Mindenki izgatott: hol van vajon, az a nagyszabású hullámvasút, amitől kontrollálhatalanná válnak a záróizmok? Amerre haladunk két irányban zuhannak az esernyős, nejlonkabátos emberek, és egyszer csak ott van a karamellástej-színű felépítmény. Grandiózó. A piros kocsik felvánszorognak húsz méterig, aztán zúgás és sikoltás közepette egy G-vel tépnek a kerítésig, azután pedig a szélrózsa minden irányába. Kis különítményünk egy tócsában állva megállapítja, hogy mindenki nyúl végigállni a sort.

Mosógépmotorok
4. A dodzsem ellenben a földre szállt királyság. A virtuális valóság kezdete. Valesszal felpörgetjük a mosógépmotorokat. Etele fotózgat. Valesz az egész menet alatt hátrafelé száguld. A fedettpálya szélén egy kaján kis muki bénázik, ettől elönti az agyam a hipó. Padlóvillannyal az oldalába szállok. A kis mukinak ívet húz a fogszabályzója, mint a Hegylakóban. Kezdhetsz reinkarnálódni, Dodzsem láma. Etelét a rendezők tévedésből tömlöcbe vetik.

Fogoly bugmaster
5. Etelét rövid tűzharc árán kiszabadítjuk. Nyugtatásképpen csinál egy trippet a vidámpark hurokban zuhanó hullámvasút utáni legmodernebb hardverén: a szimulátoron. Mikor kijön, azt állítja, hogy ő a brit légierő pilótája, és vattacukrot követel. Handabandázok neki, hogy mennyire fontos egy úriembernek manapság, hogy megőrizze a Ph-értékét, de mintha falrahányt borsónak beszélnék.

Mi a Pearl Jam?
A Széchenyi-fürdőnél egy bokor mellett áll a vattacukros. Maga a tökéletesség. Egy kedves hölgy sodor Etelének egy vérnarancsos vattacukrot. Miközben eszik, Valesszal a metróig arról vitatkoznak, hogy mi a grunge, és hogy Pearl Jam. A látóhatár szélén megindul lefelé az aktuális hullámvasút.