Árpád
-2 °C
4 °C

Langerhans-szigeteki utazás

2000.04.03. 22:48
Egy háromfős Index különítmény leszállt a hétköznapok szellemvasútjáról, hogy meglátogassa a Vidámparkot, ahol vidámság az úr, és a gyorsulási erő, és a DiscoHits '87, és a dodzsem és az eső.

Rákérdez a kolbászra
1. Bolondok napja van, és tényleg sok a gyerek, csak nem annyi, amennyinél többet el ne tudnék képzelni. Május elsejére gyúrnak minden bizonnyal. Valesz, Etele és én a Gundel előtt átmászunk pár luxusautó tetején, az Állatkertnél belevakuzunk az elefánt ormányába, majd gyanútlanul belegyalogolunk a sűrű sültkolbász szagba, és kiderül, hogy éhesek vagyunk.

A sültkolbász szag forrása egy beszögellés, ahol faszén-parázson Magilla Gorilla forgatja a húskészítményeket. Valesz rákérdez a kolbászra. Magilla azt mondja: nincs remény, kolbász csak egy óra múlva lesz. No business, no cry.

Szőke hercegek
Két perccel később Etele bugmesterrel egy-egy főtt kukorica és sósperec felett röfögünk. Valesz eközben újabb sültkolbász lelőhelyet fedez fel. A vattacukorról beszélgetünk, a barna sörtől az élet megszépül. Beül mellénk két kretén és szakadni kezd az eső.

2. A Nagycirkusz ajtajában vörösre röhögjük magunkat a Zapashny fivéreken. Edgard és Askold, a két szőke vitéz. Rövid vízió: jön a világhírű tigrisszám, de megszólal egy mobiltelefon, ettől felkapják a vizet az állatok, vágás, hosszú szőke hajtincsek a fűrészporban.

Mindenki nyúl
3. Bekúszunk a Vidámparkba a csövek között. Mindenki izgatott: hol van vajon, az a nagyszabású hullámvasút, amitől kontrollálhatalanná válnak a záróizmok? Amerre haladunk két irányban zuhannak az esernyős, nejlonkabátos emberek, és egyszer csak ott van a karamellástej-színű felépítmény. Grandiózó. A piros kocsik felvánszorognak húsz méterig, aztán zúgás és sikoltás közepette egy G-vel tépnek a kerítésig, azután pedig a szélrózsa minden irányába. Kis különítményünk egy tócsában állva megállapítja, hogy mindenki nyúl végigállni a sort.

Mosógépmotorok
4. A dodzsem ellenben a földre szállt királyság. A virtuális valóság kezdete. Valesszal felpörgetjük a mosógépmotorokat. Etele fotózgat. Valesz az egész menet alatt hátrafelé száguld. A fedettpálya szélén egy kaján kis muki bénázik, ettől elönti az agyam a hipó. Padlóvillannyal az oldalába szállok. A kis mukinak ívet húz a fogszabályzója, mint a Hegylakóban. Kezdhetsz reinkarnálódni, Dodzsem láma. Etelét a rendezők tévedésből tömlöcbe vetik.

Fogoly bugmaster
5. Etelét rövid tűzharc árán kiszabadítjuk. Nyugtatásképpen csinál egy trippet a vidámpark hurokban zuhanó hullámvasút utáni legmodernebb hardverén: a szimulátoron. Mikor kijön, azt állítja, hogy ő a brit légierő pilótája, és vattacukrot követel. Handabandázok neki, hogy mennyire fontos egy úriembernek manapság, hogy megőrizze a Ph-értékét, de mintha falrahányt borsónak beszélnék.

Mi a Pearl Jam?
A Széchenyi-fürdőnél egy bokor mellett áll a vattacukros. Maga a tökéletesség. Egy kedves hölgy sodor Etelének egy vérnarancsos vattacukrot. Miközben eszik, Valesszal a metróig arról vitatkoznak, hogy mi a grunge, és hogy Pearl Jam. A látóhatár szélén megindul lefelé az aktuális hullámvasút.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?