A főrendőr kiáll a fotósverők mellett

2006.06.06. 07:00
Lapid Lajos, a BRFK közbiztonsági főkapitányhelyettese szerint egyelőre nem kell bocsánatot kérnie a rendőrségnek amiatt, hogy kollégái hivatásos fotósokat bántalmaztak. A főrendőr úgy véli, egy veszélyes helyszínen semmi dolga másnak a rendőrségen kívül. Kollégái nem automaták, hanem emberből vannak.

"Semmi dolga egy fotósnak ott, ahol rendőrök próbálnak megfékezni dühös szurkolókat" - mondta Lapid Lajos dandártábornok, a BRFK közbiztonsági főkapitányhelyettese a Nap-keltében. A riporter arról kérdezte, hogyan értékeli, hogy rendőrei hivatásos fotósokat vertek a szombati Újpest-Fehérvár meccs után.

Minek ment oda?

Mint azt megírtuk, a rendőrök gumibottal megütötték Éberling Andrást, a Magyar Nemzet fotósát, majd kicsavarták a kezét, a segítségére siető társát, a Blikk egyik fotósát pedig lefújták gázspray-vel.

"Egy ilyen veszélyes területen nem lehet ott, akinek ott nincs dolga. Kockázatot vállal, aki mégis odamegy, és a rendőrség nem tudja garantálni a biztonságát" - mondta Lapid Lajos a tévében.

A riporter azon felvetésére, miszerint a gépéről felismerhették volna, hogy nem futballhuligán, Lapid azt mondta, egy profinak látszó fényképezőgép nem minősít, bárkinél lehet bármilyen fényképezőgép.

Nem ótómata

Bánó András riporter szerint napokkal a történtek után az lenne a minimum, hogy a rendőrség bocsánatot kér a megvert fotósoktól. Lapid szerint előbb jól meg kell vizsgálni az esetet. Hozzátette, az utcán intézkedő kollégái "nem automaták, hanem emberből vannak". A riporter azt mondta erre, hogy a konkrét esetben éppen úgy tűnik, hogy az intézkedő rendőrök automaták voltak.

A Magyar Nemzet egyébként keddi számában címlapon hozza a fotót, melyen egyértelműen látszik, hogy a fotós védekezni próbál, miközben a rendőr ütésre emeli gumibotját. (A teljes képsorozat itt látható.) Éberling András azóta feljelentést tett. Állítja, hogy épp az összecsapásról készített képeket, amikor a rendőrök megverték.

Szombaton este a meccset követően a rendőrök összecsaptak randalírozó szurkolókkal a Puskás Ferenc stadion mellett. A rendbontás során kilenc rendőr könnyebben megsérült, és tíz rendőrautóban is kár keletkezett.

A Fidesz vizsgálatot akar
"Felszólítjuk a belügyminisztert, illetve az igazságügyi és rendészeti miniszter-jelöltet, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet, és gondoskodjanak arról, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő" - áll a Fidesz keddi közleményében.
  • Hírek
  • Személyi kölcsön