Szabadidőruhás Larry

2000.07.16. 13:25
Köpcös, kicsi, szőrös, ő Larry Laffer, persze tömören. Mert azt is el lehetne még mondani, hogy hullik a haja és mindig szabadidőruhában van. Legalábbis az őt szerepeltető játék címe alapján. A ,,Leisure Suit Larry"-t (Szabadidőruhás Larry, LSL) 1987-ben alkotta meg Al Lowe. A mai napig az egész világon közkedvelt Larry sorozat ,,hangja" Jan Rabson a hatodik részben lép a színre, mivel Larry csak akkor ,,tanult meg" beszélni. Rabson egyébként kész animációs film-hang: hallhattuk a Toy Story-ban és a Bogár Élete-ben is.
Köpcös, kicsi, szőrös, ő Larry Laffer
Larry története a következő: adott egy (a Ki Kicsoda szerint!) 40-es éveiben járó köpcös, kicsi, polieszter ruhás, kopaszodó, dundi úriember, valahonnan Dél-Kelet Amerikából, aki szeretne egy csajt. Csakhogy - ahogy annak lennie kell egy valamire való kalandjátékban - Larry hibát hibára halmoz, és soha senkinek nem sikerül beakasztania. Azonban sohasem adja fel, csaknem 13 évig próbálkozik (7 vagy inkább 6 részen keresztül), hogy végre megtalálja azt , amit a Henyélő Gyíkok földjén kezdett el keresni: a szerelmet.

Larrynek és egyben Jan Rabsonnak is az igazi nagy sikert (és áttörést) a '94-es hatodik rész jelentette: Larry itt Amerika legtutibb tengerparti üdülőjében végre megtalálja amit keresett: belezúg a recepciósnőbe, akivel a játék végén ,,távozik". Bár a 3 évvel későbbi (hatodik) rész elején felgyújtja a szállodát és elhagyja a recepciós is, a játék vége Happy End (részletek a keretesben).

Rabson is arat: Larry ugyanis csak a hatodik részben ,,tanult meg" beszélni, ám rendkívül találó és korrekt hangot sikerült kitalálnia Al-nek és a Sierrának, amikor a munkára Jant kérték fel. Larry karizmáját ugyanis - ha lehet ilyennek nevezni egyáltalán - nem a kinézete, hanem a hangja adja.

Jan Rabsont Larryről és életének egyéb fontos momentumairól kérdeztük egy röpke OnLine interjú erejéig.

- Hogyan kerültél a szinkronszínész pályára és miért határoztad el, hogy ilyesfajta előadó leszel?

- Mielőtt ezt csináltam volna, 12 évig színészként tevékenykedtem. Az apám könyvelő volt, ezért a házunkat, mint saját könyvelőirodáját használta. Sok kliense, ügyfele betelepült külföldi volt, akik érdekes és számomra különös akkcentussal beszéltek. Mivel ezt én jól tudtam utánozni, fel tudtam venni a telefont és imitálni az ügyfél a hangját, ha éppen nem akart telefonhoz jönni vagy kellemetlen lett volna neki.

Larrynek és egyben Jan Rabsonnak is az igazi nagy sikert a '94-es hatodik rész jelentette
- Hogy érzed, melyik munkád volt a legnagyobb dobásod?

- A Játékháború (Toy Story) és a Bogár Élete (Bug's Life). Mindkettőt nagyon szerettem, és nem is fizettek érte keveset ;-) Egyébként a világ legszerencsésebb embere vagyok, nem egyszerűen szeretem, hanem IMÁDOM a munkámat.

- Melyik volt a kedvenc melód?

- Annak idején gyakran léptem fel a Johnny Carson showban. Ebben a műsorban mindenféle férfihangot utánoztam már, de hús vér emberként is szerepeltem. Ez szórakoztató volt. Johnny mindig azt mondta, hogy ne improvizáljunk össze-vissza, hanem próbáljuk tartani magunkat a szerephez. Persze én mindig szerettem volna egy kis ,,életet" vinni a dologba, úgyhogy bele adtam apait-anyait. Ezzel persze nem kevés bosszúságot okozva Johnnynak.

- Azonosulsz Larry híres lány-centrikus életével?

LSL: A ,,Henyélő gyíkok földjén"-től a Happy End-ig
1982-ben, amikor a játékgépek és a játéktermek fénykorukat élték, amikor népszerűségük szerte Amerikában az eget súrolta - megelőzve a fagylaltot, a soda-popot és a politikát - a legendás Sierrához belépett Al Lowe. A computeres játékok a játéktermek miatt még nem nyertek teret. A Sierra ezen akart változtatni: Al Lowetól nem kértek mást, minthogy csinálja azt, ami miatt kiskorában megannyi bonyodalomba került: szórakoztassa az embereket és szerezzen nekik néhány vidám percet. Al tudását Disney adaptációkban kamatozta 1983 és 1985 között, C64-en.

Aztán következett 1987: ,,Larry a henyélő gyíkok földjén" bombasiker és szinte az első tömegesen eladott játék lett. Maga Larry ekkor született meg, és ahogy Al fogalmaz: ,,Larry az az ember, aki talán mindig is szerettem volna lenni", vagy még annál is rosszabb!".

A játék kronológiájában az első három rész között nem telt el 4 évnél több, amikor Al Lowe kijelentette: ,,Nem lesz sohasem negyedik rész." És nem is lett. Helyette lett ötödik. 1991-ben. Persze ahogy az kell, ugyanebben az évben kiadták a legelső rész VGA változatát. (A boltokban manapság szuperolcsón forgó Collectionban, melyben az összes rész benne van, a 4. rész helyén egy - ígéretes című - szöveges ,,kalandjáték" kapott helyet, melyet Softpornnak neveznek és 1987-re datálódik.)

Larrynek az igazi nagy sikert és áttörést a '94-es hatodik ,,Nyomulj beljebb vagy bújj ki!" jelentette, amiben végre megtalálta egy időre, amit keresett. A grafikai megoldások is szebbek lettek, a játék is jobb lett, valamint az egész megtöltött egy komplett CD-t, a usernek totális és felejthetetlen audió-vizuális élményt nyújtva. A történet szerint, Larry - a hős - a Stallions című showban nyer egy hetet Amerika legpatinásabb, legtutibb, legmodernebb, legegészségesebb tengerparti üdülőjébe. Itt belezúg a recepciósnőbe, akivel a játék végén ,,távozik".

Larry 3 évvel később jelenik meg újra, a hatodik rész folytatásában. Az elején felgyújtja a szállodát, elhagyja a recepciós, majd hajóra száll, ahol a kapitányba zúg bele. A játék végére Larrynek transzport vállalata lesz, így a kapitány is szeretni fogja. Happy End.

- Amíg fiatal voltam, talán én is pont így csináltam. Bár nem is J - így

senki sem tudja. De most boldog vagyok, van családom, tudod, feleség, két gyerek, kutya J De azért nem esett nehezemre a dolog megtekintése és eljátszása.

- Ahogy hallgattam a letölthető DEMO kazettádat, Larry hangja kicsit más, mint amilyeneket ott hallottam.

- Larry az egyik legérdekesebb munkám volt. Azért, mivel Larry több mint csak egy hang, amit el kell ,,adni" azáltal, hogy felolvasom a szöveget. Amikor Larry hangjának kellet lennem, mindig feltűrtem a nadrágot, olyan fejet vágtam, mint egy nyuszi, és úgy gondolkodtam, mint egy lökött alak. Azaz mint Larry!

- BTW: hallottál már valaha Magyarországról?

- Szégyenkezem a dolog miatt, de sajnos nem túl sok mindent tudok Magyarországról. Miután végeztem ezzel az interjúval, körülnézek a weben.

- Akkor melyik a kedvenc helyed a világon?

- Határozottan azt kell mondjam, hogy a Görög szigetek. Mielőtt gyerekeink lettek volna, nagyon sokat utaztam a feleségemmel. Mondhatni, körbe jártuk a fél világot. Olyan helyeket találtunk és látogattunk meg, ahova turisták nem túl sűrűn látogatnak el. Sok olyan barátságot kötöttünk, amelyek most már több, mint tíz éve fenn állnak. Voltunk Európa minden déli részén.

- Lesz Larry 8?

- Sajnálatos módon a Sierrának nem áll szándékában több LSL-cd elkészítése. Én nagyon-nagyon (sőt: nagyon nagyon-nagyon) szeretnék még legalább 10 részben részt venni, mivel ez volt az egyik kedvenc megformálandó karakterem, és itt lehetett a legtöbbet improvizálni is. Tárgyalások folynak egy mozifilm elkészítéséről, de ne szólj senkinek ;-) Máskülönben egy rajzfilm-változat elkészítése sokkal reálisabb lenne a dolgok jelenlegi állása szerint, de sajnos a pénz - mint mindehol - itt is a dolgok útjában áll.

Persze ennyiben nem hagytam a dolgot, utánajártam a Sierránál és a Codemastersnél, hogy mi az ábra. De sajna nem lesz Larry 8 L

Sebaj, itt van nekünk 6 másik fantasztikus Larry rész. Végigjátszása szigorúan ajánlott!  • Hírek
  • Megtakarítás