Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Lavina alatt rekedt egy magyar Ausztriában

2007.10.20. 23:38
Vasárnap is folytatják a keresést azután a magyar túrázó után, akit az ausztriai Hochschwab hegyen temetett maga alá egy lavina. Társa ki tudott mászni a hó alól.

Maga alá temetett a lavina egy magyar állampolgárt szombaton a stájerországi Hochschwab hegyvidéken. A szerencsétlenségről a túrázó magyar társa értesítette a hatóságokat, aki ki tudta magát szabadítani a hógörgeteg alól. Először megpróbált ugyan a bajba jutott nyomára bukkanni, de miután nem sikerült, elindult, hogy a visszamenjen az alacsonyabban fekvő hegyi vendégházba.

Útközben találkozott ugyan néhány osztrák alpinistával, akiknél volt mobil, de a rendkívül zord időjárási viszonyok miatt annyira rosszak volt az adásvételi feltételek, hogy hiába telefonáltak, odalent, a mentőállomáson nem értették, hogy mit mondanak. Így csak azután derült fény a történtekre, hogy órák múlva elérte a panziót.

A baleset 1800 méter magasságban történt. A környéken órákon át szakadt a hó, több mint ötven-hatvan centiméternyi új hó esett. A kutatási és mentési akcióba mintegy hetven alpesi rendőr, hegyi mentő és tűzoltó vágott bele, keresőkutyákat is magukkal vittek. Még egy helikopter is felszállt, hátha venni tudja a szerencsétlenül járt magyar hegymászó GPS-szel felszerelt mobiljának jelzését. A körülmények azonban annyira rosszak voltak, hogy a mentőcsapat késő estig a tragédia feltételezett helyszínéig sem tudott eljutni: nemcsak a helyenként mellig érő hó, hanem a fokozott lavinaveszély is hátráltatta az előrehaladást. Vasárnap reggel folytatják a keresést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!