Boglárka
19 °C
35 °C

Feladta magát az idegenlégió magyar fosztogatója

2008.07.11. 13:30
Feladta magát az a magyar férfi, aki a francia idegenlégióból haditechnikai különlegességeket lopott, hogy orvvadászoknak adja el azokat Borsod megyében.

Csütörtökön jelentkezett a rendőrségen a francia idegenlégióban szolgáló magyar férfi, aki a nyomozás eddigi adatai szerint csúcstechnikájú hadászati eszközöket lopott el a francia hadseregtől. A férfit őrizetbe vették, kezdeményezik előzetes letartóztatását.

A haditechnikát vadászok rendelték meg. Olyan harmadik generációsnak nevezett csúcstechnológiáról van szó, amelyet még a magyar hadseregben sem használnak. Több tucat távolságmérővel felszerelt éjjellátó készüléket, lézeres és elektro-optikai irányzékot, lézertávmérőt, lángrejtőt, hidraulikus fegyverállványt, távcsöveket és fejadaptereket foglaltak le a magyar rendőrök. Egy részük laptoppal összekapcsolva akár rakétaindításra is alkalmas.

Június 24-én fogták el azt az ormosbányai fuvarozót, akinek kamionjában átcsempészték a több mint 100 millió forintra becsült eszközöket. Elfogták a megrendelőt, egy 36 éves kazincbarcikai férfit is. Az esetről a francia idegenlégiót is tájékoztatták a magyar hatóságok.

A légiós magyar csütörtökön ügyvédje kíséretében adta fel magát a rendőrségen. A 26 éves férfi vallomást is tett. Visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetve jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt indítottak ellene eljárást.

A rendőrség folyamatosan egyeztet a francia idegenlégióval, már azt is tudják, honnan származnak pontosan az ellopott eszközök. Ezeket később jogos tulajdonosa, az idegenlégió visszakapja. A most őrizetbe vett férfi egyébként már nem légiós: az ügy miatt elcsapták a szervezettől.