Kisgép sértette meg a ferihegyi légteret

2006.06.16. 21:15
Egy kisgép pilótája engedély nélkül repült be a ferihegyi légtér le- és felszállókörzetébe. A gépet egy rendőrségi helikopter üldözőbe vette. A pilóta Gödöllőn landolt, majd autóba ült és elhajtott. Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere cáfolta azokat a híreket, hogy ő vezette volna a gépet.

Pénteken délután 17 óra 30 perc körül egy ismeretlen légijármű radarjele tűnt fel a ferihegyi légiforgalmi irányítás radarján, Gyömrő térségében, közel az érkező repülőgépek útvonalához - közölte Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője.

Helikopteres üldözés

A gép szabad szemmel is látható volt a ferihegyi irányítótoronyból. A légijármű nem jött közelebb a repülőtérhez, nem veszélyeztette az induló és érkező forgalmat, tehát várakozásra sem kényszerültek miatta gépek - tette hozzá.

Mint mondta, a torony ügyeletese az ismeretlen légijárműről értesítette a légirendészetet. A Rebisz légi rendészeti járőrei MD-500-as helikopterükkel Budapest felett járőröztek, amikor a ferihegyi torony segítséget kért tőlük.

Üldözőbe ették a kisgépet, amelyen egy ember, a pilóta tartózkodott. A helikopter Gödöllő repülőterén találta meg a Diamond Star típusú, négyüléses kisgépet. A pilóta addigra már elhagyta a járművet.

A rendőrség ismeri a pilóta személyazonosságát, s ennek alapján keresik - közölte Németh Lajos, az ORFK sajtóosztályának vezetője.

Átment a piroson

A pilóta nem menekült el: amikor letette a gépet, tőle kézfogással elbúcsúztunk, majd autóba ült és elhajtott - hangsúlyozta Both Lajos, a gödöllői repülőtér parancsnoka. A rendőrségi helikopter nem üldözte a gépet- tette hozzá. A rendőrség tíz perccel később jött, keresték a pilótát, mi pedig mondtuk, hogy már elment - mondta a parancsnok.

A gépet érvényes szakszolgálati engedéllyel rendelkező pilóta vezette, aki gyakorlott pilótának mondható, mivel több éve van engedélye. A parancsnok nem kívánta megmondani, ki vezette a repülőgépet.

A parancsnok elmondása szerint a gödöllői repülőtér nagyon közel van a Ferihegyi repülőtérhez, ezért előfordulhat, hogy valamelyik repülőgép véletlenül berepül a ferihegyi CTR-be - repülőtéri irányító körzetbe. "Ez nem főbenjáró bűn, nem a légiközlekedés veszélyeztetése. Ez szabálysértés, körülbelül olyan, mint amikor valaki átmegy a piroson" - tette hozzá. Mint mondta, ez a repülőgép pilótájának felelőssége.

A gyömrői polgármester cáfol

A ferihegyi repülőtér körzetébe csak repülési tervvel lehet berepülni, a gépnek rádiókapcsolatban kell lennie a légiforgalmi irányító szolgálattal és egy úgynevezett válaszjeladónak kell működnie a repülőgépen. Ez a gép egyikkel sem rendelkezett - mondta a rendőrségi szóvivő

Németh Lajos arra hivatkozva, hogy személyre vonatkozó információt nem adhatnak ki, nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az MTI értesülését, hogy a gép a gyömrői polgármesteré.

Gyenes Levente, a Pest megyei Gyömrő polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy pénteken nem repült. Igaz, ugyan - tette hozzá -, hogy van egy kisrepülőgépe, amellyel a gödöllői repülőtéren szokott fel-és leszállni, "a mai napon azonban nem használtam a repülőgépemet" - mondta.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön