Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lennon-légikikötő Liverpoolban

2001.07.02. 10:33
A volt Beatles-tag nevét viseli hétfőtől a liverpooli repülőtér. A redizájn a névváltoztatáson kívül új, lennonos logót, és egy Lennon-szobrot is hoz a reptérnek. A légikikötő tulajdonosa és a családtagok el vannak ragadtatva, mások szerint az egész csak kamu.
John Lennon nevét viseli hétfőtől a liverpooli nemzetközi repülőtér. Ez az első alkalom, hogy Nagy-Britanniában egy emberről neveznek el egy repteret. A redizájn nem csak a repülőtér nevét érinti, de a logóját is, amely a volt Beatle önarcképéből és az Imagine egy sorából áll majd.

Respekt

Lennon az észak-angliai kikötőváros egyik "legkifizetődőbb terméke": a helyi turizmus szinte teljes egészében a Beatlesre épül. Feltehetőleg ez indította Robert Hought, a Peel Holdings vállalat elnökét - a repülőtér magántulajdonban van -, hogy megváltoztassa a légkikötő nevét Liverpool John Lennon Airportra.

John Lennon
"Úgy hisszük, hogy ez méltó tiszteletadás lesz annak az embernek, aki zenéjével a világtérképre helyezte Liverpoolt és repülőterét" - mondta a cég szóvivője a londoni The Timesnak.

Az átnevezési ceremónián részt vesz Yoko Ono is, akit volt férjének egy miniatűr szobrocskájával is megajándékoznak. A teljes méretű szobrot, melyet egy Tom Murphy nevű helyi szobrász készített, a jövőre elkészülő új terminálban fogják elhelyezni.

Mike McCartney, Paul McCartney Liverpoolban élő öccse szerint az ötlet remek. "New Yorkban John F. Kennedyről elnevezett reptér van. Miért ne hívhatnánk a liverpoolit Lennon-légikikötőnek?" - mutatott rá a nyilvánvaló hiányosságra McCartney.

Csak a zsozsó?

Mások szerint a reptér tulajdonosát csak a zsozsó érdekli. "Liverpool már így is túlságosan a Beatlesre támaszkodik, azt hiszem, egyéb turistacsalogató módszereket is ki lehetne találni. Ez csak egy ócska figyelemfelkeltő trükk, amivel meggyalázzák Lennon emlékét" - mondta egy helyi diák.