Hedvig
4 °C
15 °C
27 900 szavazat
41 554 szavazat

Drogcsempészettel vádolnak magyar parasportolókat

2005.01.25. 10:40
Megnehezítették a német hatóságok a magyar marihuánacsempészek dolgát, de közben minden arra utazó magyar állampolgár tapasztalhatja, milyen gyanúsnak lenni. A Hollandiából Magyarországra vezető autópályán, közvetlenül a holland határ után a német vámosok minden magyar rendszámú autót szétpakolnak. Az elmúlt hetekben hat magyar drogcsempész akadt fenn a rostán, köztük két mozgássérült sportoló is. A bonni magyar konzul tapasztalata is az, hogy jobban utánanéznek a magyar rendszámú autóknak.
A német-holland határtól húsz kilométerre, Kleve börtönében több magyar állampolgárt tartanak fogva a német hatóságok, mert kábítószert találtak náluk, illetve az autójukban, tudta meg az Index. Az Amszterdamból Budapestre vezető autópálya németországi szakaszán, az A3-ason, a határok lebontása után évek óta szabadon közlekedhetett bárki, az utóbbi időben azonban rendkívüli módon megerősítették a vámellenőrzéseket.

Depó az erdő közepén

Az Index tudósítója is meggyőződhetett róla, hogy a német vámosok semmit sem bíznak a véletlenre, és közvetlenül a határ után a leállósávban parkló vámos autók és kamerák figyelik a határon átszáguldó autókat. A csak elviekben létező határt elhagyva egy német vámos a magyar rendszámú autó után vetette magát, és nagy sebességgel, egy kilométeren belül beérte az Index tudósítójának járművét. Ezután elévágott és a szirénára rögzített információs táblán jelezte, kövesse a járművet. A zöld-fehér színű vámos Volkswagen Passat az első leágazásnál lehajtott az autópályáról, majd egy erdő közepébe vezetett, ahol egy depó állt, benne féltucat vámossal, akik korántsem tétlenül várták - várják - a magyar rendszámú autókat.

Drogteszt és kutatás

A vámosok udvariasan elkérték az útleveleket, majd arról faggatták az Index munkatársát, mennyi időt töltött Hollandiában. A válasz után még drogtesztet is végeztettek, majd gyakorlatilag a legapróbb részletekig átkutatták az autót. Végül megköszönték a türelmet, elmagyarázták merre lehet visszatalálni az autópályára, és búcsú helyett a következő érkező autóra koncentráltak.

Fennakadt a hálón egy mozgássérült is

A szigorú ellenőrzés oka, hogy a magyar drogcsempészek ezen az útvonalon juthatnak el a leggyorsabban Magyarországra. Két hete a német sajtó két magyar drogcsempész duóról cikkezett. Mindkét esetben kilenc kilogramm marihuánát találtak a vámosok. Az egyik páros esetében mozgássérült sportolókról van szó. Nádas Pál, a paralimpiai bizottság elnöke nem tudta megerősíteni, hogy az egyik sportoló paralimpikon. A bonni magyar konzul, Bélai Gyula azonban megerősítette, hogy a klevei börtönben fogva tartott magyarok egyike mozgássérült, úgy tudjuk a másikat Düsseldorfba szállították. Az Index információi szerint egy kerekesszékes és egy féllábú sportolóról van szó, akik a nemzetközi versenyekre való részvételre teremtették elő a drogcsempészettel a pénzt.

Bélai szerint csak ebben a hónapban eddig hat magyart vettek őrizetbe a német-holland határon a hatóságok. "Hivatalosan ugyan nem tájékoztattak erről, de én is érzékelem, hogy jobban utánanéznek a magyar rendszámú autóknak" - mondta Bélai, aki szerint mostanában feltűnően sok az ilyen ügy. A konzulátus annyit tud tenni a magyarokért, hogy ha kérik, segítenek ügyvédet szerezni, vagy látogatási kártyát szerezni a hozzátartozóknak.