Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ismétlődő bonyodalmak

2001.06.07. 16:44
Egyszer már 179 évvel ezelőtt is levélváltásba bonyolódott az USA és Kína egy, az ázsiai ország partjainál ragadt hadieszköz miatt. A levél a Sotheby árverésén közel húszezer dollárért kelt el.

A kémrepülő históriája
Mint ismert, április elején egy, a kínai partok közelében felderítést végző amerikai repülőgép egy kínai vadászgéppel ütközött, és kényszerleszállást végzett Hajnan szigetén. A gép és legénységének kiadatását hosszan tartó diplomáciai egyeztetés előzte meg: a kínai fél bocsánatkérést és felelősségvállalást követelt az amerikaiaktól. Több bocsánatkérő levél is született, ám a kínaiak csak akkor enyhültek meg, mikor az amerikaiak "nagyon sajnálatosnak" nevezték az eseményeket.
Egy 179 éves levél potom 19 ezer 150 dollárért cserélt gazdát a Sotheby aukciós ház árverésén. A levél érdekessége korán kívül a tartalma. Hiszen benne az akkori (ötödik) amerikai elnök, James Monroe, arra kéri Kína császárát, Taou Kwangot, hogy küldje vissza azt a kínai partoknál veszteglő, sérült hajót, mely értékes rakományt hordozott. Az aukciós ház 8-12 ezer dollárra értékelte a levelet, a vásárló neve ismeretlen.

A levél árát a jelenlegi diplomáciai események nagymértékben felsrófolták. A Sotheby szóvivője szerint nem csupán a két eset közti hasonlóság keltette fel a gyűjtők érdeklődését: szerintük ez a levél az első diplomáciai kapcsolatot jelenti Amerika és Kína között.

James Monroe aláírása egy 1824-es levélről. Forrás: Sothebys.com

A Reutersnek nyilatkozó Elizabeth Muller szerint az 1822-ben született levél nyelvezete - a kémrepülőgép kapcsán íródott levelekhez hasonlóan - a kínai diplomácia kegyeit keresve több változtatáson ment keresztül.

A levélben az amerikai elnök az udvarias megfogalmazás ellenére határozottan kijelentette: az ópiummal és pénzzel megrakott hajót szeretnék viszontlátni Amerikában. A Sotheby nem tudott arra válaszolni, hogy a hajó és rakománya valaha visszatért-e Amerikába.