Emőke
-4 °C
9 °C

Abraham Lincoln homoszexuális volt?

2004.12.17. 21:38
Egy híres amerikai pszichológus, terapeuta és szexológus szerint Abraham Lincoln homoszexuális volt. C.A. Tripp állítása Abraham Lincoln titkos világa című könyvében olvasható, amely a jövő hónapban jelenik meg az Egyesült Államok 16. elnökéről, s amelyet az International Herald Tribune című napilap pénteken ismertetett.
A cikkíró, Dinita Smith rámutat, hogy Lincoln szexuális irányultsága hosszú ideje vitatéma a tudósok között. A kutatók meg szokták említeni Lincoln viharos házasságát Mary Todd-dal, valamint ifjúkori barátságát Joshua Speeddel, akivel Lincoln négy évig osztotta meg ágyát. C.A. Tripp új könyve szerint Lincolnnak kapcsolata volt többek között testőreinek parancsnokával, David Derickson kapitánnyal, aki mindannyiszor az elnökkel hált, amikor Mary Todd távol volt.

A Free Press által januárban kiadandó könyvben Tripp - aki 2003-ban, két héttel könyvének befejezése után meghalt - kísérletet tesz arra, hogy egyszer és mindenkorra lezárja a vitát Lincoln nemi beállítottságáról. Ő arra az egyértelmű következtetésre jutott, hogy Amerika egyik legnagyobb elnöke, a Republikánus Párt vezércsillaga meleg volt.

Tripp könyve azonban nem érte el célját, a vita folytatódik. Tíz évig tartó kutatásai során Tripp megosztotta felfedezéseit más tudósokkal, köztük David Herbert Donalddal, a Harvard egyetem visszavonult professzorával, Lincoln hiteles életrajzírójával. Donald vitatja Tripp következtetéseit, és nem is ért egyet velük. Mások viszont, például Mary Todd Lincoln életrajzírója, Jean Baker egyetért Tripp véleményével. Baker úgy véli, hogy a homoszexualitás magyarázatul szolgálna a házaspár viharos kapcsolatára, Lincoln bizonyos lelki gyötrelmeire és nyugtalanságára.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft