Viola
-6 °C
-2 °C

Vegyi felderítők ellenőrizték a lipótmezői veszélyesanyag-raktárt

2008.04.23. 08:33
A bezárás előtt álló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben gazdátlanul áll a veszélyes anyagok tárolója, benne robbanószerek és egyéb környezetre veszélyes vegyi anyagok. A kismúzeum értékes alkotásait már rég elvitték, a veszélyes anyagok elszállításáról később gondoskodnak, mivel közvetlen vészhelyzet nincs.

Súlyos gondok vannak a bezárás előtt álló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI). Az egykor ott ápolt betegek művészi értékű festményeit és kisplasztikáit gyűjtő múzeumot összepakolták ugyan, de az oktatási tárca engedélye nélkül, állt a Világgazdaság szerdai cikkáben.

Gazdátlanul áll ellenben a robbanószerek és veszélyes vegyszerek tárolója, a veszélyes anyagokat nem pakolta össze senki, mivel a kórház miniszteri biztosa megszüntette az elvitelükre vonatkozó szerződést az érintett céggel. Tetézi a bajt, hogy a tárolóépület fala megrepedt, beázik, pedig olyan kémiai anyagok maradtak az épületben, amelyek egészségre veszélyesek, egymással keveredve pedig komoly környezeti ártalmakhoz vezethetnek, írta a Világgazdaság.

A katasztrófavédelem szerint nincs veszély az OPNI-ban

A Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokság vegyi felderítő csoportja nem talált a veszélyes hulladék szivárgására, párolgására utaló jelet az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI), közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán nap közben az MTI-vel. Dobson Tibor elmondta: lakossági bejelentés alapján mentek ki a vegyi felderítők az OPNI-ba szerdán délelőtt.

A komplexumon belül egy lezárt, 10x3 méteres palatetős raktárt találtak a vegyi felderítők, az épület falán valóban van egyujjnyi repedés, de ez nem befolyásolja az épület statikáját. Az intézmény személyzete kinyitotta a raktárt, az épületben pedig különböző oldószereket, laboratóriumi vegyszereket tároló edényeket találtak a vegyi felderítők. Valamennyi tárolóedény zárt volt, szivárgásra, folyásra, párolgásra utaló jeleket nem tapasztaltak a vegyszeres mérés során. A lakosságot veszély nem fenyegeti, a komplexum kezelője intézkedik a veszélyes hulladék elszállításáról és szakszerű megsemmisítéséről, tette hozzá Dobson.

Körültekintést követel

Az OPNI múzeumi vitrineinek polcairól váratlanul csomagokba kerültek az egykor ott ápolt betegek művészi értékű festményei és kisplasztikái, erősítette meg a lap értesülését Kárpáti Zsuzsanna, az OPNI megszüntetésével és jogutódlásával megbízott Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója.

Ő azért döbbent meg a múzeum összepakolása miatt, mert arról neki korábban tudnia kellett volna, mivel a múzeum áthelyezéséhez az oktatási tárca engedélye szükséges. Körültekintést követel az is, hogy a betegdokumentáció nem kerülhet ki az egészségügyi ágazatból, közszemlére bocsátása ugyanis kegyeleti jogokat sérthet, tette hozzá Kárpáti Zsuzsanna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!