Valér
-2 °C
0 °C

Vagyonokat hagynak bent a feledékeny lottózók

2008.09.22. 09:20
Volt, aki az utolsó pillanatban eszmélt, volt, aki már későn. Híres lottótörténetek.

A lottónyeremények döntő többségét átveszik, csaknem két évvel ezelőtt azonban a Szerencsejáték Zrt. kasszájában maradt egy mintegy 400 millió forintos nyeremény - nyilatkozta az InfoRádiónak Somorai László, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője. A hatos lottón egyszer 216 millió forint maradt benn, az ötösön ez a rekord 133 millió forint.

A magyar rekordok világviszonylatban aprópénznek számítanak. Minden idők legnagyobb kifizetetlen nyereménye valószínűleg az az 51,7 millió dolláros (mai árfolyamon kb. 8,5 milliárd Ft-os) jackpot, melynek számait 2002-ben találták telibe az amerikai Indiana államban. A nyertes szelvénnyel soha senki nem jelentkezett.

Lehetséges, hogy az indianai nyertesnek mindmáig fogalma sincs róla, hogy micsoda vagyont szalasztott el. Nem így a connecticut-i Clarence Jackson Jr, aki 1996-ban három nappal a határidő lejárta után jelentkezett az 5,8 millió dolláros (956 millió Ft-os) nyereményért.

Jackson elmondása szerint éjjel-nappal beteg édesapját ápolta, és ezért nem vette észre, hogy kihúzták a számait. A lejárat napján, éjfél előtt 15 perccel esett le neki a tantusz, de akkor már zárva voltak a lottózók, másnap pedig nemzeti ünnep volt. A fiatalember azóta is pereskedik a pénzért, de a szabályok egyértelműek.

Jacksonnak, ha igazat mond, ritka nagy peche volt, mert sok más államhoz hasonlóan Connecticut lottótársasága is egy teljes évet ad a nyeremények igénylésére. Sőt, az olyan esetekre is be lehet jelenteni a nyereményigényt, ha a kutya megette a szelvényt...

Vannak azonban szerencsés esetek is. Feltehetőleg a legdrámaibb körülmények között igényelt lottónyeremény története 2001-re nyúlik vissza. Hat szövetségi állam közös szuperlottójának 46 millió dolláros (7,5 milliárd Ft) főnyereményéért egy évig senki sem jelentkezett. A szabályok szerint ilyenkor a pénz a szervező államok költségvetésébe folyik vissza.

Két nappal a határidő lejárta után a New Jersey-i Trenton lottótársaságához postán egy sima boríték érkezett. Benne - a küldeményt felbontó alkalmazott legnagyobb megdöbbenésére - a vagyont érő nyertes szelvény és a szabályosan kitöltött nyereményigénylő nyomtatvány.

Melvin Milligan a tévében véletlenül figyelt fel rá, hogy valami lejáró határidőről és fel nem vett nyereményről beszélnek. Akkor kezdett gyanakodni, amikor azt a montvale-i vegyeskereskedést mutatták, ahová egy évvel korábban munka közben ugrott be, és az óriásnyereményt hirdető plakát hatására öt dollárért szelvényeket vett. Otthon aztán mindet betette egy kacatosfiókba.

A műsor után lázas keresésbe fogott, majd a szelvényeket levitte egy közeli delikáteszbe, ahol átpörgette őket a nyereményjelző automatán. Az egyik szelvény nyertesnek bizonyult. A bolti alkalmazott azt javasolta, hogy a szelvényt adja fel postán. A 40 éves elektrotechnikus kitöltötte az igénylőlapot, mindent borítékba tett, amit egy útszéli postaládába dobott.

A lottótársaságnál először gyanakodtak, de a vizsgálat megállapította, hogy a szelvény teljesen szabályos. A postabélyegző és az automata által kiadott flepni dátuma egyértelműen megerősítette, hogy a nyereményt még a határidőn belül igényelték. A nyertest bemutató sajtótájékoztatón később arra a kérdésre, hogy miként dobhatta postaládába a milliókat érő szelvényt, Milligan a vállát vonogatva csak annyit válaszolt: "bíztam a postában".

A hatoslottó 2,9 milliárdos nyereményéért 90 napig lehet jelentkezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!