Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Kisfiúra támadt a medve

2006.11.15. 20:32
A csíkszeredai kisállatkertben az egyik gondozó két és fél éves gyereke elkószált, benyújtotta a kezét a medve ketrecébe, az állat pedig rátámadt. A kisfiú kezét amputálni kellett, de már túl van az életveszélyen.

Amputálni kellett szerdán egy két és fél éves kisfiú kezét, miután egy medve rátámadt a gyerekre és megsebesítette a Csíkszereda melletti kisállatkertben, Csíkbánkfalva községben. A kisállatkertet fenntartója a magyar állampolgárságú, több esztendővel ezelőtt Székelyföldön letelepedett Somogyi Pál, aki elmondta, hogy a két és fél éves kisfiú az egyik állatgondozó gyermeke.

Az állapotos édesanya az apára bízta a kiskorú felügyeletét. A gyerek egy ideig az ott kialakított játszótéren volt. A medvék gondozója egyszer csak sírásra lett figyelmes a ketrecek felől. A kisfiú ugyanis benyújtotta jobb karját az etetőnyíláson, az állat pedig karmaival összeroncsolta a gyermek karját, mondta Somogyi Pál, aki a baleset pillanatában nem tartózkodott a helyszínen.

A csíkszeredai megyei kórház igazgatójának tájékoztatása szerint amputálni kellett a gyermek karját. Mint mondta, a kicsi már túl van az életveszélyen. "Érthetetlen számomra, miként támadhatott a medve a gyerekre" - mondta Somogyi. Hozzátette, hogy a hároméves hím és nőstény párja immár harmadik éve az állatkert lakója, eleve ott nevelkedetett.

Az állatkert megválik a medvétől

Somogyi nemrégiben három medvét adományozott állatkertjéből egy brassói rezervátumnak. A történtek után azonban kénytelen lesz megválni a nála maradt két állattól is, amelyeket egy parajdi erdésztől kapott.

Legutóbb 2005. január 1-én történt baleset a csíkbánkfalvi állatkertben, akkor egy tizenéves kisfiú ugrott át a létesítmény kerítésén, bemászva az oroszlán ketrece és annak biztonsági korlátja közé. Az oroszlán a kezén és lábán sebesítette meg a fiút, aki azonban megúszta kisebb sérülésekkel.

Somogyi Pál magyar üzletember 1991-ben érkezett a Székelyföldre medvevadászatra. Megtetszett neki a környék, vendéglátói biztatására céget alapított, és megvásárolta a volt termelőszövetkezet állattenyésztő telepét. Az istállók az évek során vadállatokkal és egzotikus állatokkal népesültek be, számuk elérte időnként a hatszázat. Jelenleg négy-ötszáz lakója van állatkertjének. Havonta átlagosan mintegy ötszázan látogatják a létesítményt, a nyári időszakban azonban naponta is felkeresik ennyien a kisállatkertet.