Klaudia
-3 °C
3 °C

Ausztriai macskákban mutatták ki a madárinfluenzát

2006.03.06. 19:13
Egy asuztriai állatmenhely több macskájának vérében megtalálták a madráinfluenza emberre is veszélyes alfaját. A menhelyet bezárták, az ott élő 170 állatot pedig Bécsbe szállították vizsgálatokra. A létesítménybe korábban madárinfluenzával fertőzött szárnyasokat is befogadtak.

Macskákból vett mintákban is megtalálták Ausztriában a madárinfluenza-vírus erősen fertőző, H5N1-es altípusát - közölték hétfőn az osztrák hatóságok. A még élő macskákon elvégzett első vizsgálatok megerősítették a H5N1-es vírus jelenlét - mondta az ORF állami televízióban Hans Seitinger, Stájerország tartományi mezőgazdasági hatóságának vezetője.

A menhely hatóságilag bez6árva

A fertőzött állatok a Graz melletti Arche Noah (Noé bárkája) állatmenhelyen élő 40 macska közül kerültek ki. Az otthon a múlt hónapban számos olyan madarat fogadott be, amelyek madárinfluenzával voltak fertőzöttek. A menhelyről, amelyet további hatósági utasításig bezártak, az összes, közel 170 állatot Bécsbe szállítják, ahol az állatorvosi egyetemen karantén alá helyezik és megvizsgálják.

Az állományból eddig megvizsgált 40 kedvencből három tűnt a madárinfluenza-vírussal fertőzöttnek, közülük azonban kettőnél negatív lett a második teszt. Ulrich Herzog, az osztrák egészségügyi minisztérium illetékese Bécsben sajtótájékoztatón közölte, az érintett körzetekben sem tiltják meg a háziállatok lakásból való kiengedését.

Beteg hattyúk Lengyelországban is

A madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusával volt megfertőzve az a két kimúlt hattyú, amelyeket a hét végén találtak az észak-lengyelországi Torunban - állapította meg a pulavyi állatorvosi intézet laboratóriumi vizsgálata. Mint Janusz Zwiazek, a lengyel főállatorvos helyettese megerősítette, a két hattyú tetemében kimutatták a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát. A mintákat továbbküldték az Európai Unió Weybridge-ben (Nagy-Britannia) működő referencialaboratóriumába megerősítés végett. Ez a madárinfluenza első előfordulása Lengyelországban.

Újabb két fertőzött madár Nagybaracskán

Újabb két hattyú teteméből mutatták ki hétfő délutánra a szakemberek a madárinfluenza vírusát, mindkét szárnyas a nagybaracskai térségben, Csátalján hullott el - közölte Batiz András kormányszóvivő hétfőn az MTI-vel. A hétfőn azonosított minták miatt újabb intézkedésekre nincsen szükség. A két hattyúval együtt ezen a területen összesen 25 elhullott szárnyas tetemében mutatták ki a madárvész kórokozóját. Egy szárcsa kivételével minden elhullott madár bütykös hattyú - áll az MTI-nek megküldött közleményben.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ebben a térségben és az ország többi részén továbbra is biztonságban vannak az emberek és a háziszárnyasok, nem jelent számukra veszélyt a madárinfluenza H5N1-es vírusa.

Fertőzött madarak Szerbiában is

Szerbia dél-nyugati részén is felbukkant a madárinfluenza: az egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy madárkór H5-ös vírusával volt megfertőzve az a hattyú, amely tetemét két napja találták meg a Drinán.

Az elpusztult hattyúra a szerbiai-boszniai határfolyón, a Bajina Basta és Ljubovije település között fekvő Bacevci falunál bukkantak rá. Ez a harmadik H5-ös vírussal fertőzött hattyú, amelyet Szerbia területén találtak, de az előző két vadmadár a magyar határnál fekvő Monostorszegnél (Backi Monostor) telelt. Az angliai Weybridge-ben működő referencialaboratóriumból egyelőre nem érkezett meg az első hattyú szövetmintájának elemzése, ezért nem tudni, hogy a kórokozónak az emberre is veszélyes H5N1 altípusáról van-e szó.

Amerikai segély Romániának

Csaknem 1,25 millió dollárt adományozott az Egyesült Államok Romániának a madárinfluenza elleni harcra, és ez az összeg a következő hónapokban még növekedni fog - jelentette be hétfőn Nicholas Taubman, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete. "Segítenünk kell Romániának, hogy szembe tudjon szállni ezzel a csapással és mérsékelhesse a madárinfluenza okozta gazdasági károkat" - mondta Taubman a bukaresti állategészségügyi intézetben tartott sajtótájékoztatón.

Az amerikai kormány ezen kívül két nagy teljesítményű, gyorstesztek elvégzésére alkalmas laboratóriumi vizsgálóberendezést is ajándékozott Romániának.

Genfi konferencia a kórról

A madárinfluenza példátlan méretekben terjed, és a világjárvány emberről-emberre terjedésének veszélye nem fog elmúlni, de az emberiség nem teljesen védetlen a kórral szemben - állapították meg hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei, akik Genfben kezdtek konferenciát.

A háromnapos találkozó célja, hogy akciótervet dolgozzanak a járvány leküzdésére, még mielőtt az ténylegesen fenyegetné a Föld egészének a lakosságát. Margaret Chan, aki a világméretű járványok megelőzésével foglalkozik a WHO-ban, leszögezte: az elmúlt hetek eseményei aggodalomra adnak okot, ezért közösen kell fellépni a madárinfluenza ellen.

A genfi zárt ajtók mögötti konferencián mintegy harminc epidemológus, virológus, laboratóriumi, valamint közegészségügyi szakember igyekszik összehangolni a járvány elleni küzdelmet. A tanácskozás eredményét azonban március 15-e előtt nem hozzák nyilvánosságra - közölte Dick Thomson, a WHO egyik szóvivője. A szakértők egyik célja, hogy olyan eljárást dolgozzanak ki, amely révén az eddigieknél jobban ki lehet mutatni a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1-es altípusának előjeleit. A H5N1 azóta, hogy 2003-ban felütötte a fejét, összesen 94 ember életét oltotta ki a világban.