Európába ért a madárinfluenza?

2005.08.17. 12:27
Megállíthatatlanul terjed nyugati irányba a madárinfluenza Oroszországban. A Szibériából indult fertőzést költöző madarak terjeszthetik, így a vírus már Európát fenyegeti.

Tömeges madárpusztulás nyomaira bukkantak az orosz egészségügyi hatóságok Európa egyetlen buddhista többségű területén, a Moszkvától ezernyolcszáz kilométerre délre fekvő Kalmikia körzetben, jelentette a Reuters. Egyelőre még nem tudni, hogy a madárpusztulást a Szibériából indult madárinfluenza okozta-e, amennyiben igen, akkor első alkalommal pusztított a madárinfluenza európai területen.

A Szibériából indult fertőzés a hét elején érte el Európa határát, az Urál hegység keleti lejtőit. Hétfőn az orosz hatóságok még nem tudták, hogy Cseljabinszk iparváros körzetében a madárinfluenza pusztít-e, azóta azonosították a vírustörzset. A laborvizsgálatok eredményei szerint a legveszélyesebbnek tartott, H5N1 vírustörzs okozta a megbetegedéseket, írja a Reuters.

A vírus emberre még nem terjedt át, amennyiben ez bekövetkezne, a mutálódott vírus akár egymilliárd emberéletet követelő világjárványt is okozhat. Az orosz hatóságok éppen ezért útblokádokkal és szigorított közúti ellenőrzésekkel próbálják útját állni a fertőzés terjedésének.

Ez azonban kevés lehet. A tudósok feltételezése szerint az elzárt szibériai körzetekből költöző madarak hordták tovább a vírust nyugatra. Ha feltételezésük igazolódik, Nyugat-Európa is komoly veszélyben lehet. A gondokat csak fokozza, hogy a madárinfluenza a kacsáknál például tünetmentes, és nem okoz madárpusztulást.

A fertőzés már Mongóliában és Kazahsztánban is megjelent. Az amerikai külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint elrendelték a Kazahsztánban dolgozó amerikai diplomaták beoltását a védőanyaggal, jelentette a Reuters.