Ödön
1 °C
11 °C

Európába ért a madárinfluenza?

2005.08.17. 12:27
Megállíthatatlanul terjed nyugati irányba a madárinfluenza Oroszországban. A Szibériából indult fertőzést költöző madarak terjeszthetik, így a vírus már Európát fenyegeti.

Tömeges madárpusztulás nyomaira bukkantak az orosz egészségügyi hatóságok Európa egyetlen buddhista többségű területén, a Moszkvától ezernyolcszáz kilométerre délre fekvő Kalmikia körzetben, jelentette a Reuters. Egyelőre még nem tudni, hogy a madárpusztulást a Szibériából indult madárinfluenza okozta-e, amennyiben igen, akkor első alkalommal pusztított a madárinfluenza európai területen.

A Szibériából indult fertőzés a hét elején érte el Európa határát, az Urál hegység keleti lejtőit. Hétfőn az orosz hatóságok még nem tudták, hogy Cseljabinszk iparváros körzetében a madárinfluenza pusztít-e, azóta azonosították a vírustörzset. A laborvizsgálatok eredményei szerint a legveszélyesebbnek tartott, H5N1 vírustörzs okozta a megbetegedéseket, írja a Reuters.

A vírus emberre még nem terjedt át, amennyiben ez bekövetkezne, a mutálódott vírus akár egymilliárd emberéletet követelő világjárványt is okozhat. Az orosz hatóságok éppen ezért útblokádokkal és szigorított közúti ellenőrzésekkel próbálják útját állni a fertőzés terjedésének.

Ez azonban kevés lehet. A tudósok feltételezése szerint az elzárt szibériai körzetekből költöző madarak hordták tovább a vírust nyugatra. Ha feltételezésük igazolódik, Nyugat-Európa is komoly veszélyben lehet. A gondokat csak fokozza, hogy a madárinfluenza a kacsáknál például tünetmentes, és nem okoz madárpusztulást.

A fertőzés már Mongóliában és Kazahsztánban is megjelent. Az amerikai külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint elrendelték a Kazahsztánban dolgozó amerikai diplomaták beoltását a védőanyaggal, jelentette a Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?