Eleonóra
-1 °C
2 °C

H5N1-vel fertőzött a brit papagáj

2005.10.23. 22:35
A karanténban tartott, Suriname-ból importált brit papagájon kimutatták a madárinfluenza-vírus emberre legveszélyesebb törzsét. Eddig nyolc európai országban hitték, hogy átlépte határukat a gyilkos kór, de többnyire fölöslegesen aggódtak.

A madárinfluenza-vírus emberre is igen veszélyes H5N1 törzsét mutatták ki abban a papagájban, amely a minap pusztult el Nagy-Britanniában, közölte vasárnap este a brit agrártárca, amely nem sokkal korábban a vadon befogott, nem zárt telepen tenyésztett madarak, köztük a díszmadarak teljes uniós importtilalmára tett javaslatot.

#alt#
Brit kacsák - nem velük van a baj (Fotók: EPA)

A környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) még pénteken jelentette be, hogy a H5 vírust találták meg a Suriname-ból importált papagájban, amely - éppen esetleges betegségei kiszűrése végett - karanténban volt, amikor elhullott.

Mi a madárinfluenza? Mi az a H5N1? Meg lehet-e akadályozni a madárinfluenza továbbterjedését? Magyarországra átterjedhet a vírus? Hogyan kapják el az emberek a madárinfluenzát? Hány embert érint a madárinfluenza? Terjed-e emberről emberre a madárinfluenza? Most akkor jön a világjárvány? Van oltás a madárinfluenza ellen? Olvassa el az Index összefoglalóját, ahol minden kérdésre választ kap, járvány határok nélkül>>>

ROMÁNIA A Duna-deltában a madárinfluenza-vírus H5N1 törzsét mutatták ki. A térségben három települést zártak le.

#alt#
Régi Volgát fertőtlenítenek Moszkvától 360 kilométerre, Tulában

OROSZORSZÁG A madárinfluenza újabb fészkét fedezték fel a hétvégén Oroszországban, az urali Cseljabinszki területen. Harmincegy elpusztult madarat találtak Szunali faluban, és közülük haton már diagnosztizálták a madárinfluenzát. Összesen hét orosz területet érintett az állatbetegség azóta, hogy júliusban megjelent az országban.

TÖRÖKORSZÁG A törökországi Kiziksa körzetében jelentkezett a fertőzés, majd több mint kilencmillió szárnyast - túlnyomórészt csirkéket - vágtak le óvintézkedésként, így a térség már fertőzésmentes.

GÖRÖGORSZÁG Egy hete fújtak riadót azután, hogy az égei-tengeri Inuszisz szigeten egy pulykában felfedezni vélték a madárinfluenza-vírus H5 jelzésű változatát, de az EU laboratóriumában elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki madárinfluenzát. A biztonsági intézkedések azért érvényben maradtak.

#alt#
Csirkéket ölnek le Orahovica mellett

HORVÁTORSZÁG A madárinfluenza-vírus H5-ös törzsét azonosították egy nemzeti parkban elhullott hattyúk tetemékből vett mintákban. Egyelőre nem tudni, hogy vajon a hattyúk a vírustörzs H5N1 alfajával fertőződtek-e meg. Az Európai Unió a Horvátországból érkező baromfi importjának betiltására készül.

OLASZORSZÁG A kevésbé veszélyes H5N2 madárinfluenza-vírustörzset fedezték fel áprilisban, és száznyolcvanezer pulykát leöltek.

SVÉDORSZÁG Vasárnap derült ki, hogy nem a madárinfluenza különösen veszélyes H5N1 vírusváltozatát találták elhullott vadkacsában. A kacsatetemben, amelyet Eskilstuna mellett (Stockholmtól száz kilométerre nyugatra) találtak, a vírus egy gyengébb válfaját, a H5 jelűt mutatták ki a vizsgálatok.