Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Agyonlőtték a megtért nápolyi maffiózót

2008.05.02. 20:54
Agyonlőtték Nápoly közelében azt a maffiózót, aki alkut kötött a hatóságokkal, és vallomása segitségével a rendőrök sok bünözőt tartóztattak le.

Umberto Bidognettit két fegyveres támadta meg, 12 golyót lőttek a testébe, egyiket a fejébe. A 69 éves férfi azonnal meghalt.

Fia, Domenico nyílt levelet írt márciusban, abban úgy fogalmaz, hogy "minden, amit a maffia tehet, hogy fenyegeti a jó és becsületes embereket. Ezek csak bohócok." Az ifjú Bidognetti, aki maga is tagja volt a nápolyi maffia, a Camorra egyik klánjának, a továbbiakban úgy fogalmaz, hogy húsz év bűnözés után ő kiszabadította magát a maffia pókhálójából.

Nápolyban legalább másfél évtizede tart a szemétválság, aminek egyik felelőse a hulladéküzletből hasznot húzó városi bűnszervezet, a Camorra, a maga ötezer fős tagságával. A Camorra a szegény Nápolyt használja - a sajtó szerint a korrupt politikusokkal összejátszva - az északról érkező szemét lerakódóhelyeként. A városban rendre lázadások törnek ki emiatt. A nápolyiak legutóbb megakadályozták az újabb szemégégetők megépítését, illetve néhány régi, bezárt telep újbóli megnyitását, mert úgy vélték, ezzel csak tartósssá válna tarthatatlan helyeztük.

Áprilisban 3500 tonna szemét rothadt Nápoly utcáin. Silvio Berlusconi, aki pártjával és szövetségeseivel megnyerte az országos választásokat, azt igérte, hogy miniszterelnökként első dolga lesz a nápolyi szemétválság megoldása. A pénteken meggyilkolt Bidognetti, a Casalesi-klán megtért tagja, nemrég azt mondta a rendőröknek: "Drog? Uzsora? Dehogy, a szemét jobban megéri".