Meghalt az elsőként kipakoló maffia-vezér

2000.04.05. 20:17
Meghalt Tommaso Buscetta, az a szicíliai maffia-vezér, aki először tálalt ki az olasz rendőrségnek. Az árulás után a vizsgálatot folytató Falcone és Borsellino bírót, illetve Buscetta több rokonát is megölték. A történtek után a rendőrség védettséget és új személyiséget adott neki, de Buscetta még így is Amerikába menekült. 1996-ban Andreotti olasz ex-miniszterelnök ellen is vallott.

Tommaso Buscetta
Elsőként tálalt ki
Vasárnap Amerikában meghalt Tommaso Buscetta, az a szicíliai maffia-főnök, aki elsőként számolt be az olasz rendőrségnek a szicíliai szervezett bűnözés vezetőiről, tetteiről, kapcsolatairól. Buscetta valójában vasárnap halt meg, de ügyvédei csak kedden hozták nyilvánosságra a hírt. A 71 éves maffiózó halálának oka rák volt.

Buscetta akkor döntött úgy, hogy együttműködik a rendőrséggel, mikor 1984-ben Brazília kiadta őt Olaszországnak. Otthon Giovanni Falcone bíró előtt pakolt ki, részletesen megadta a Cupola (a maffia vezérkara) tagjainak nevét és a maffia által irányított drogkereskedelem adatait.

Csendes Kray halott

Tüdőgyulladásban, 73 évesen meghalt Charlie Kray, a hírhedt Kray-fivérek legidősebb tagja. A testvérek voltak Amerika talán legismertebb gengszterei, egy sor bárt, klubot, kártyabarlangot és bukmékert irányítottak. A két ifjabb, az ikerpár volt a csoport erőszakos része, míg Charles volt az agy. Először 1969-ben kapták el őket Jack McVitie és George Cornell megölése után. A két fiatalabb több évtizedet, Charles ,,csak" tíz évet kapott. Ronnie 1995-ben a Broadmoor börtönkórházban meghalt. Charles 1975-ben szabadult, és állítólag évekig nem követett el semmit. A rendőrség azonban másként vélekedett, nem tévesztette szem elől. Végül 1997-ben elkapták, és 12 évre ítélték egy 39 milliós kokain-ügy miatt. Most már csak Reggie van életben, őt a Wayland börtönből március közepén a Parkhust börtönbe vitték, hogy még meglátogathassa beteg bátyját.

Falcone bírót, aki a maffia és a kormány közti kapcsolatot is vizsgálta 1992-ben feleségével és testőreivel együtt felrobbantották. Ugyanerre a sorsa jutott kollégája, Paolo Borsellino és öt testőre is. Mindkét gyilkossággal, és további százzal Salvatore "Toto" Riinát gyanúsították. Riina, a szicíliai maffia legfőbb vezetője 1993 óta börtönben ül. Helyettesének Bernardo Provenzanót tartják.

Az árulás után Buscetta több mint egy tucat rokonát megölték. Ennek hatására úgy gondolta, hogy már semmit sem veszíthet, és mindent, amit tudott elmondott a rendőrségnek. Cserébe komoly jövedelmet, különleges rendőri védelmet és új személyiséget kapott. A bosszútól még így is félt, úgyhogy átköltözött az Egyesült Államokba.

1996-ban Andreotti olasz ex-miniszterelnök ellen is vallott. 1992-ig Giulio Andreotti gyakorlatilag a háború utáni összes kereszténydemokrata kormányban benne volt, 1946-tól volt képviselő, hétszer volt miniszterelnök és örökös szenátorrá választották. Szicíliában négy évig tartó per után 1999 októberében felmentették a vád alól, miszerint szoros kapcsolatban állt a maffiával.

Giulio Andreotti
,,A tisztelet csókja"
Andreottit azzal vádolták, hogy a maffiának politikai védelmet ígért szicíliai szavazatokért cserébe. Állítólag 1980-ban még Riinával is szövetséget kötött, amit ,,a tisztelet csókja" pecsételt meg köztük. A vád alapján az ex-miniszterelnök akár tizenöt évet is kaphatott volna.

A felmentésben nagy szerepe volt egy másik, szeptemberi felmentő ítéletnek is. A peruggiai ügyben Andreottit azzal vádolták, hogy megölette Mino Pecorelli újságírót. A vád szerint 1979-ben Andreotti a maffiát bízta meg azzal, hogy ölje meg az OP című lap szerkesztőjét, aki a miniszterelnököt kompromittáló anyagokat akart közzé tenni. Állítólag olyan titkos iratokról volt szó, amelyeket még Aldo Moro volt kereszténydemokrata vezető írt a Vörös Brigádok terrorszervezet fogságában (Morót fogvatartói később meggyilkolták). E levelek állítólag arról tanúskodtak volna, hogy Andreotti szoros kapcsolatban állt a maffiával. A vád elsősorban Buscetta vallomására alapozott.

Az olasz szervezett bűnözés csoportjai

A maffia eredete a Szicíliát támadó idegen hadseregek ellen védekező, családi alapon szervezett ellenálló csoportokban keresendő. A szó először leírva 1862-ben Giuseppe Rizzuto ,,I Mafiusi della Vicaria" című darabjában szerepelt.

Riina, a szicíliai maffia vezetője
'93 óta börtönben
A maffia amerikai ágát, a ,,Cosa Nostrát" állítólag 1893-ban alapította Don Vito Cascio Ferro, aki Emanuele Notarbartolo bankár meggyilkolása után szökött az Egyesült Államokba. A huszadik században Mussolini elől sok maffiózó menekült az újvilágba.

1957-ben a palermói Grand Hotel des Palmes szállodában találkozott egymással a két ág, és megszervezték a nemzetközi heroin-kereskedelmet. A profit növekedésével a maffia Dél-Amerikában és Európában is terjeszkedni kezdett.

A 'Ndrangheta más néven a kalábriai maffia. A 'Ndrangheta központja Olaszország déli része (nem Szicília), szervezete pedig nem piramis-jellegű, hanem családokra épül. Állítólag legalább 155 ilyen család van, nagyjából hatezer taggal. Pénzmosás, fegyver-kereskedelem, zsarolás, emberrablás, hamisítás - általában ilyen típusú bűnöket írnak a számlájukra.

A Camorra spanyol eredetű csoport volt, de áttelepült, miután Spanyolország a XVI. században elfoglalta Nápolyt. A Camorra kis csoportokból áll, és tanács vezeti. Részt vesznek a dohány- és drogcsempészetben, újabban állítólag a volt Szovjetunió felé terjeszkednek.

A Sacra Corona Unitáról 1983 óta tudnak. A szervezet piramis-felépítésű, vezetője állítólag Giuseppe Rogoli. A rendőrség szerint az SCU kapcsolatot tart olasz, kolumbiai, orosz és más ázsiai csoportokkal, illetve ők felelnek az albánok Olaszországba csempészéséért is.

A Stidda szintén új csoportosulás. Leginkább a vidéki Szicíliában tevékenykedik. Vezetőjét, Calogero Lauriát felrobbantották, állítólag a rivális maffia számolt le vele. A szervezetről nagyon keveset tudnak.