Béla
13 °C
27 °C

Szabadlábon a fehérvári maffiaügy egyik gyanúsítottja

2001.06.29. 17:59
Szabadlábra helyezte a székesfehérvári maffiaügy egyik gyanúsítottját a Fővárosi Bíróság, nyolc esetben azonban helybenhagyta a múlt hétvégi letartóztatást. A rendőröket, magánszemélyeket, egy ügyészt és egy bv-tisztet hivatali vesztegetéssel és visszaéléssel, hivatásos személy által elkövetett bűnpártolással, továbbá államtitoksértéssel gyanúsítják.
Szabadlábon védekezhet tovább a székesfehérvári maffiaügy egyik gyanúsítottja. A Fővárosi Bíróság (FB) jogerősen nyolc személy esetében helybenhagyta a múlt hétvégén a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) előzetes letartóztatásba helyezett székesfehérvári rendőrök, ügyészek és magánszemélyek letartóztatásáról szóló végzéseket. Sándor Zsuzsa, a FB szóvivője pénteken közleménye szerint a bíróság az ügyészségi nyomozó személyével kapcsolatban nem látta megalapozottnak a szökés, elrejtőzés, valamint az összebeszélés veszélyét, ezért ő a továbbiakban szabadlábon védekezhet.

Az előzetes letartóztatásba helyezetteket a nyomozó hatóságok hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, különleges személyi adatokkal való visszaéléssel, illetve államtitoksértéssel gyanúsítják.

A PKBB csütörtökön egy civilt, egy ügyvédet és egy magas rangú rendőrtisztet, pénteken pedig öt rendőrtisztet, egy ügyészt és egy ügyészségi nyomozót, míg a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa egy büntetés-végrehajtási tiszthelyettest helyezett előzetes letartóztatásba. A bíróság szökés, elrejtőzés, valamint összebeszélés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt rendelte el a letartóztatást. Közülük kilencen fellebbeztek a döntés ellen.

Az ügyész esetében várható volt a szabadlábra helyezés, ugyanis Polt Péter legfőbb ügyész kedden már kijelentette: sem az ügyész, sem az ügyészségi nyomozó nem volt korrupt. Polt szavai szerint egyikük sem fogadott el ellenszolgáltatást a székesfehérvári ügyben.

A székesfehérvári maffiaügy Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Péter országos rendőrfőkapitány múlt keddi sajtótájékoztatóján került nyilvánosságra. Rendkívüli sajtótájékoztatójukon elhangzott, húsz személyt gyanúsítanak különböző bűncselekményekkel, köztük hivatali vesztegetéssel és visszaéléssel, hivatásos személy által elkövetett bűnpártolással, továbbá államtitoksértéssel az egyik megyeszékhelyen. Rövidesen megerősítették, hogy az említett nagyváros Székesfehérvár.