Benedek
-5 °C
5 °C

Barátok nélkül maradt a maffiavezér

2004.06.09. 11:51
Negyven éve menekül a hatóságok elől Bernardo Provenzano. A Cosa Nostra főnökének három segítőjét fogták el szerdán az olasz hatóságok, a maffiavezér azonban újra megúszta. Pedig a rendőrök két éve már azt is tudják, hogy néz ki az utoljára 1959-ben lefényképezett bandavezér.
Három maffiózót vettek őrizetbe a palermói csendőrök szerda reggel. A hatóságok feltételezése szerint a letartóztatottak bujtatták az elmúlt években a Cosa Nostra vezérét, Bernardo Provenzanót. A Cosa Nostra-főnököt segítő maffiózók a Bagheria-klán tagjai.

Cetliken kommunikál

Az olasz hatóságok már jó ideje úgy vélik, hogy a szicíliai maffia vezére egyre inkább magára marad, mind kevesebb segítője akad. Az utóbbi időszakban számos bűntársa került rendőrkézre, köztük Benedetto Spera, Vincenzo Virga és Antonino Giuffre, de Provenzanónak csak a csodával határos módon sikerült kisiklania a gyűrűkből.

A bujdosó maffiafőnök, aki immár elmúlt 71 esztendős, senkiben sem bízik, így még legközelebbi embereinek sem árulja el soha pontos rejtekhelyét, amelyet folyamatosan, rugalmasan változtat. Nem használ soha telefont, tudja, hogy még a mobiltelefon is leleplezheti. Ehelyett apró cédulákat küldözget utasításaival megfelelő csatornákon keresztül.

Negyven éve bujkál

Provenzano több mint negyven éve bujkál a rendőrök elől, s ezzel egyfajta kriminalisztikai csúcstartó. Az ötvenes években kezdte bűnözői pályafutását, együtt Toto Riinával és Calogero Bagarellával. A vetélytársak kiirtásával Provenzano és Riina a hetvenes évektől már átvette az abszolút hatalmat a Cosa Nostra felett.

Az olasz hatóságoknak két évvel ezelőtt sikerült megrajzolniuk Provenzano új arcát, legalábbis rekonstruálni tudták egy maffiózó vallomása alapján, hogyan is festhet ma a körözött férfi. A szicíliai maffia csúcsvezetőjéről ugyanis 1959-ben - 26 éves korában - készült az első és utolsó, a hatóságok számára ismert fényképfelvétel.