2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Magda Marinko hazavágyik

2002.10.08. 16:54
A bűnöző hazájában szeretné letölteni életfogytiglani börtönbüntetését. Bárándy Péter igazságügyi miniszter hajlik a megállapodásra a jugoszláv féllel, de a döntés előtt tudni akarja, hogy megváltoztatható-e az ítélet.
A nyolc gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítélt jugoszláv bűnöző hazájában szeretné letölteni büntetését.

Egyeztetnek az átszállításról

Magda Marinko azt kérelmezi az Igazságügyi Minisztériumtól (IM), hogy hazájában tölthesse le életfogytiglani fegyház-büntetését; a tárca a jugoszláv félhez fordult, hogy egyeztessen a kérdésről - derül ki az IM keddi közleményéből.

A 39 éves jugoszláv állampolgárt az ügyészség nyolc Magyarországon elkövetett gyilkossággal vádolta. Ezek közül a szegedi Z. Nagy család ügyében bizonyítottság hiányában felmentő rendelkezés született, ám a többi vádpont alapján előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, illetve más bűncselekmények miatt jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Magda Marinkót.

Az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának kérdése leghamarabb 25 év letöltése után - 2019. január 28-án - vizsgálható.

Az IM közleménye szerint az elítélt átszállítására egy ezzel kapcsolatos egyezmény alapján nyílik lehetőség 2002. augusztus elsejétől, miután azóta Jugoszlávia is részese a nemzetközi dokumentumnak. Az egyezmény értelmében az átszállításra akkor kerülhet sor, ha az elítélt hozzájárul, és a két érintett állam meg tud egyezni.

Változna-e a büntetés?

Bárándy Péter miniszter a Magda Marinko által előterjesztett kérelem nyomán arról döntött: az IM megkeresi a jugoszláv felet, és választ vár arra, hogy belső joga szerint folytatja-e a magyar bíróság ítéletében meghatározott ítélet végrehajtását, avagy át kell-e alakítania azt. Ez utóbbi esetben az erre vonatkozó jugoszláv jogszabályt is meg akarja ismerni a magyar fél.

Az IM közleménye szerint mindezek ismeretében hozza majd meg végső döntését Magda Marinko Jugoszláviába szállításáról Bárándy Péter igazságügy-miniszter.