Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magda Marinko hazavágyik

2002.10.08. 16:54
A bűnöző hazájában szeretné letölteni életfogytiglani börtönbüntetését. Bárándy Péter igazságügyi miniszter hajlik a megállapodásra a jugoszláv féllel, de a döntés előtt tudni akarja, hogy megváltoztatható-e az ítélet.
A nyolc gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítélt jugoszláv bűnöző hazájában szeretné letölteni büntetését.

Egyeztetnek az átszállításról

Magda Marinko azt kérelmezi az Igazságügyi Minisztériumtól (IM), hogy hazájában tölthesse le életfogytiglani fegyház-büntetését; a tárca a jugoszláv félhez fordult, hogy egyeztessen a kérdésről - derül ki az IM keddi közleményéből.

A 39 éves jugoszláv állampolgárt az ügyészség nyolc Magyarországon elkövetett gyilkossággal vádolta. Ezek közül a szegedi Z. Nagy család ügyében bizonyítottság hiányában felmentő rendelkezés született, ám a többi vádpont alapján előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, illetve más bűncselekmények miatt jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Magda Marinkót.

Az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának kérdése leghamarabb 25 év letöltése után - 2019. január 28-án - vizsgálható.

Az IM közleménye szerint az elítélt átszállítására egy ezzel kapcsolatos egyezmény alapján nyílik lehetőség 2002. augusztus elsejétől, miután azóta Jugoszlávia is részese a nemzetközi dokumentumnak. Az egyezmény értelmében az átszállításra akkor kerülhet sor, ha az elítélt hozzájárul, és a két érintett állam meg tud egyezni.

Változna-e a büntetés?

Bárándy Péter miniszter a Magda Marinko által előterjesztett kérelem nyomán arról döntött: az IM megkeresi a jugoszláv felet, és választ vár arra, hogy belső joga szerint folytatja-e a magyar bíróság ítéletében meghatározott ítélet végrehajtását, avagy át kell-e alakítania azt. Ez utóbbi esetben az erre vonatkozó jugoszláv jogszabályt is meg akarja ismerni a magyar fél.

Az IM közleménye szerint mindezek ismeretében hozza majd meg végső döntését Magda Marinko Jugoszláviába szállításáról Bárándy Péter igazságügy-miniszter.