Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Jól vannak a blacksburgi magyarok

2007.04.16. 23:20
Rengeteg külföldi, köztük magyarok is tanulnak a virginiai műszaki egyetemen. Az ösztöndíjjal kint lévő magyarok jól vannak, bár mindenkit megdöbbentettek a történtek.

Harminchárom halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, ami hétfőn reggel és délelőtt történt a virginiai Blacksburg egyetemén. Részletek itt >>>

"Tíz magyar diák tanul - többnyire PhD képzésben - jelenleg a virginiai műszaki egyetemen, mindannyian jól vannak, egyikük sem sérült meg" - mondta el az Indexnek Azbej Trisztán, aki a blacksburgi magyar diákok szervezetének volt az elnöke egészen addig, míg egy-két hónapja haza nem tért az egyetemi városból.

A jelenleg ott élő magyar diákokkal emailban és Skype-on vették fel az itthoniak a kapcsolatot. Volt aki elmondta, hogy épp az irodájában dolgozott, amikor a lövéseket meghallotta. A rendőrök figyelmeztettek mindenkit, hogy zárkózzanak be, iletve volt akire rázárták az ajtót, hogy még véletlenül se essen baja.

A béke szigete volt

A város maga az Appalache-hegységben található, negyvenezren lakják, ebből harmincezer az egyetemi közösség, szóval rendezett, kellemes középosztálybeli egyetemi városként kell elképzelni, mondta Azbej Trisztán. Egészen tavaly augusztusig nem volt semmiféle komolyabb incidens a városban, akkor egy letartóztatásban lévő magyar származású diák megszökött és szökés közben megölt két rendőrt. "Akkoriban nagy port vert fel, bár Magyarországon nem lehetett hallani róla. De azon kívül valósággal a béke szigete volt, bűnözés gyakorlatilag nincs, olyan a város mint egy ékszerdoboz."


Képek a helyszínről

"Megdöbbentő ami történt, mindenkit megrázott, hiszen valóban a béke szigete volt eddig Blacksburg" - mondta az Indexnek Csikász-Nagy Attila, aki két évet töltött ösztöndíjjal a város műszaki egyetemének biológia tanszékén. Az ő tanszéki ismerősei is jól vannak, őket is bezárták a rendőrök. "Tipikus mintavárosa volt Amerikának, három éve a legnagyobb botrányt az váltotta ki, hogy valaki graffitit fújt egy ház falára. "Legfeljebb a focimeccsek idejére őrülnek meg a helybéliek" - tette hozzá a biológus.

Nyitott légkör

Trócsányi Zoltán fizikus, egyetemi tanár húsz évvel ezelőtt töltött három évet a virginiai műszaki egyetemen Fulbright ösztöndíjjal. "Blacksburg nagyon kellemes kisváros volt akkoriban, csodálatos környezet, nyitott légkör jellemezte, az ott lakók gyakran még a lakásaikat sem zárták be. Az egyetem elsősorban a mérnöki képzésről volt híres" - mondt az Indexnek a jelenleg Svájcban oktató tudós.

"Az egyetem szoros tudományos kapcsolatokat ápol a magyar egyetemekkel főiskolákkal, rendszeresen előfordulnak ott magyar vendégoktatók, ösztöndíjasok. Nagyon megrázó ami most történt, semmiképp sem ilyennek ismerhettük meg az egyetemet, csak jó tapasztalatokról tudok beszámolni, a béke szigete volt" - mondta szinte ugyanazokkal a szavakkal Trócsányi Zoltán.