Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Eltávozott a félvak majommatuzsálem

2008.12.19. 14:52
Gregoire, Afrika legöregebb ismert csimpánza mintegy 66 évesen szenderedett örök álomra Jane Goodall magatartáskutató kongói majommenhelyén, közölte a tudós alapítványa pénteken Amszterdamban. Gregoire az utóbbi években az afrikai állatvédelem jelképes alakjává vált.

A csimpánzok fogságban általában tovább élnek, mint a természetben, de ritkán lépik túl a 60 éves életkort. Gregoire csaknem 40 éven át szenvedett egy brazzaville-i állatkert szük, napfény nélküli, egyszemélyes ketrecében, míg a ma 74 éves Goodall fel nem fedezte őt.

A polgárháború idején, 1997-ben az asszony egy, az akkori Zaire-ben (Kongói Demokratikus Köztársaság), Tchimpounga településen kialakított "csimpánzárvaházba" menekítette az emberszabású majmot. Gregoire ott hunyta le örökre a szemét december 17-én - közölte az alapítvány, amely évtizedek óta elkötelezte magát a csimpánzok védelme mellett.

Minthogy a fél szemére vak Gregoire "visszavadítása" nem volt lehetséges, az állatvédők arra kényszerültek, hogy megpróbálják őt a fiatal csimpánzárvákkal együtt tartani a menhelyen. Hím létére a majommatuzsálem gyorsan beletanult új szerepébe, és a csimpánzbébik nevelőinek segítője lett.

Szívesen hallgatott klasszikus zenét tranzisztoros rádióján. Az alapítvány szerint Gregoire közkedveltségnek örvendett, egy szokásától eltekintve: már rendszerint hat órakor felébresztette lakótársait, amikor zörögni kezdett takarmányosedényével.