Mátyás
-6 °C
1 °C

Többórás áramszünet egész Mallorcán

2003.07.22. 12:27
Hétfő este több órán át nem volt áram a turisták által kedvelt Mallorcán. Az áramkimaradást valószínűleg a nagy hőség miatt bekapcsolt légkondicionálók okozták.
A mallorcai elektromos művek szerint a hétfői este hat óra körül kezdődő áramkimaradás a sziget 330 ezer háztartását érintette. Számos háztartásban négy óra elteltével már újból volt elektromos áram, de az egész szigeten csak éjfél környékére sikerült helyreállítani a szolgáltatást, jelentette a Stern.

Körülbelül negyedóráig a Son Sant Joan repülőtér is csak az aggregátorokból fedezte elektromos energiaszükségletét. A hirtelen bekövetkezett áramkimaradás miatt a tűzoltók rengeteg segélyhívást kaptak a liftekben rekedt emberektől. Mivel a közlekedési lámpák sem működtek, ezért a sziget több pontján óriási közlekedési káosz alakult ki.

A klímák okozták?

Az áramszünetet valószínűleg a nagy hőség miatt bekapcsolt légkondicionálók okozták, amelyek túlterhelték a hálózatot. A túlterhelés miatt a sziget északi részén fekvő Alcudia erőmű leállt. Amikor újból helyreállt a szolgáltatás, az elektromos művek arra kérte a fogyasztókat, hogy ne kapcsolják be újból a légkondicionálókat.