Gerzson
-3 °C
3 °C

Két év fogházbüntetés a darus cég ügyvezetőjének

2003.02.06. 11:23
Két év fogházbüntetést szabott ki a Széna téri Mammut I. bevásárlóközpont építésekor, 1998 februárjában két munkás halálával és többek súlyos sérülésével járó daruomlás ügyében az emelőszerkezetet telepítő cég ügyvezetőjére, Németh Istvánra a Fővárosi Bíróság (FB).
Csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletével az FB két évre mérsékelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) által első fokon 2000. októberében a férfira - halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt - kiszabott három év fogházbüntetést. Az ítélet szerint a balesetben szintén súlyosan megsérült Németh István a szabadságvesztés felének letöltése, azaz egy év után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Fotó: HavariaPress
Két ember halt meg 1998. február 21-én, amikor a Mammut üzletház építésénél használt toronydaru bontásakor a daru gémszerkezete a mélybe zuhant. A szerencsétlenség bekövetkeztekor négyen végezték a bontást a Lövőház utcában álló darun, amikor a Fény utca felé néző gém átfordult és az egész szerkezet eldőlt a Széna tér irányába, szörnyethalt az egyik, 40 méteres magasságból lezuhanó szerelő, valamint a téren tartózkodó egyik kollégája. A darun dolgozó további három személy - az eljárás három vádlottja - ugyancsak megsérült, egyiküknek maradandó fogyatékossága lett. Rajtuk kívül még egy életveszélyes és két súlyos sérültje volt a tragédiának.

Nem a daru hibája miatt következett be a II. kerületi Mammut üzletház építkezésénél 1998. februárjában az a baleset, amely két halálos áldozatot követelt - jelentette ki a Fővárosi Bíróság dr. Sándor Zsuzsa vezette büntetőtanácsa által még az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt meghallgatott egyik szakértő. A tárgyalóteremben akkor elhangzott: az emelőszerkezet kereke egészen bizonyosan nem volt eltörve avagy elrepedve, maga a törés a daru dőlésétől következett be. A szakértő közvetetten így azt is valószínűsítette, hogy emberi mulasztás okozta a tragédiát.

Az elsőfokon eljáró hatóság a két alkalmazottat bűncselekmény hiányában felmentette, míg a cég vezetőjét, N. Istvánt három év fogházra ítélte. A két felmentett esetében az ítélet jogerőre emelkedett, így csak N. István ügye kerül a másodfokú tanács elé.